Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokoládétorta mézes-rozmaringos körtekrémmel

15 perc
egyszerű
megfizethető
12 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 10 dkg liszt (sima)
  • 13 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 8 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 csipet só
  • A krémhez:
  • 4 db körte (közepes méretű, érett)
  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 3 dkg liszt (vagy kukoricakeményítő)
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg méz
  • 3 db tojás (sárgája)
  • 1 dl tej
  • 2 ág rozmaring (friss)
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 1/2 db citrom (leve)
  • 1 csomag lapzselatin
  • A tetejére díszítéshez:
  • 1 db körte (szép érett)
  • 3 dkg étcsokoládé
  • citromlé

Elkészítés

  1. Egy 27 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk és liszttel kiszórunk. A sütőt előmelegítjük.
  2. A torta tésztájához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral, a vaníliával és a liszttel habosra keverjük.
  3. A csokoládét gőz fölött a vajjal felolvasztjuk, majd kihűtjük.
  4. A tésztához hozzákeverjük vajas csokoládét, a sütőporral elkevert lisztet és rummal ízesítjük.
  5. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és lazán, óvatosan hozzákeverjük a masszához.
  6. A masszát kivajazott formába öntjük és az előmelegített sütőben, 190 fokon, 30-35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  7. Miután a tészta megsült, a formában hagyjuk kihűlni.
  8. A krémhez meghámozzuk a körtéket, kicsumázzuk és apró kockákra vágjuk, majd botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a citrom levét.
  9. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, vaníliával és a liszttel, majd simára keverjük a tejjel. Beletesszük a leöblített rozmaringot és a körtepépet, és sűrű krémmé főzzük. Az előre beáztatott, majd kinyomkodott zselatinlapokat hozzákeverjük a még meleg krémhez.
  10. A mascarpone krémhez hozzáadjuk a mézet és habverővel habosra keverjük, majd miután már a körtés krém kihűlt, hozzákeverjük a mascarponét.
  11. A kihűlt tészta egyenetlen tetejét, egyenesre vágjuk, visszatesszük a kapcsos forma oldalát és ráöntjük a langyosra hűlt krémet. A kész tortát egy éjszakán át hagyjuk a hűtőben dermedni.
  12. Másnap a díszítéshez egy lapos tálcára terítsünk alufóliát, olvasszuk fel a csokoládét, tegyük egy zacskóba, húzzuk le az egyik sarkába, majd kössük csomóra a zacskót, közvetlenül a csokis sarok fölött. Egy ollóval vágjunk le a sarkát és óvatos mozdulatokkal rajzoljunk a fóliára tetszés szerinti mintát. Én egyszerű virágokat készítettem.
  13. A tálcát a csokidíszekkel tegyük a hűtőbe, míg megdermednek, majd utána egyszerűen leválaszthatóak a fóliáról.
  14. A körtét vékony szeletekre vágva elrendezzük a torta tetején, a csokidíszekkel együtt.

Megjegyzés

Ez a torta annyira különleges és finom, hogy az ünnepi asztalon is megállja a helyét - veruss74

Ezek is érdekelhetnek