Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokoládétorta málnazselével

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 2 db tojás
  • A málnazseléhez:
  • 40 dkg málna
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • reszelt narancshéj (szárított)
  • cukor (vagy édesítőszer)
  • őrölt fahéj
  • 1 dl víz
  • 10 g zselatin (por)
  • A csokoládékrémhez:
  • 2,5 dl habtejszín
  • 20 dkg étcsokoládé (70 %-os)
  • 2,5 dkg méz
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

Elkészítés: A liszt közepébe mélyedést csinálunk, hozzáadjuk a sót és a kockára vágott puha vajat. Az ujjunkkal elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzászitáljuk a porcukrot, majd tovább morzsoljuk. Ezután a közepébe mélyedést nyomunk, majd beleütjük az egész tojásokat, és gyors mozdulatokkal addig gyúrjuk, míg összeáll a tészta. Néhányszor tenyérrel átgyúrjuk, majd cipót formálunk belőle. Ezután fóliába csomagoljuk, majd 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihentetni.

Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A hűtőből kivett tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a tortaformát úgy, hogy kb. 3 cm-es pereme legyen, majd 20 percig a hűtőben pihentetjük.

Ezután a hűtőből kivett tészta alját villával megszurkáljuk, majd egy sütőpapírt helyezünk rá, és megtöltjük nehezékkel (pl. rizzsel, babbal...).

Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon 15-20 percig sütjük. Ezután a sütőpapírral együtt eltávolítjuk a nehezéket, majd visszahelyezzük a 170 fokos sütőbe, és még kb. 10 percig sütjük, hogy a tészta szép színt kapjon. Ezután a megsült tésztát kivesszük a formából, majd rácsra helyezzük, teljesen kihűtjük.

A málnát egy edénybe tesszük, hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat és a narancshéjat, majd kb. 10 percig lassú tűzön főzzük, közben többször megkeverjük. Ezután egy szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a málnazselébe, majd kihűtjük.

Az 1 dl vizet felforraljuk, majd a tűzről levéve, állandó keverés mellett hozzáadjuk a zselatint, és simára keverjük. Kevergetve kihűtjük, majd hozzákeverjük az előzőleg átpasszírozott, kihűtött, málnapéphez.

Ezután a teljesen kihűlt tészta aljába öntjük, majd 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy a zselé teljesen megdermedjen.

A tejszínt egy edénybe öntjük, majd közepes hőmérsékleten felforraljuk. Ezután levesszük a tűzről, majd beletördeljük a csokoládét, hozzáadjuk a mézet, és kézi habverővel simára keverjük. Végül állandó keverés mellett, apránként hozzákeverjük a vajat.

A hűtőből kivesszük a málnazselés tortaformát, majd óvatosan ráöntjük a teljesen megdermedt zselé tetejére a csokoládékrémet. Ezután legalább 2 órára visszatesszük a hűtőbe, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt a tortát kivesszük a hűtőből, majd forró vízbe mártott és szárazra törölt késsel ízlés szerint felszeleteljük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss