Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokoládés pillangók mogyorós Othello-zselével

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 15 db 8 cm átmérőjű süteményhez:
  • A tésztához:
  • 15 dkg süteményliszt
  • 5 dkg pirított, őrölt mogyoró
  • 10 dkg hideg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 db közepes méretű tojás
  • A töltelékhez:
  • 3 evőkanál Othello-zselé
  • 1 evőkanál pirított, őrölt mogyoró
  • A díszítéshez:
  • 10 dkg minőségi csokoládé (min. 60% kakaótartalommal)
  • 1 evőkanál tejszín
  • 2 dkg vaj
  • csokoládészívek, csokoládéforgács – el is maradhat

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet a mogyoróval és a porcukorral tálba mérem, a vajat apró forgácsokban a szárazanyagokhoz adom, gyors mozdulatokkal összemorzsolom. A tojást 1 teáskanál vízzel kissé felverem, majd a lisztes keverékhez adom. Gyorsan tésztává dolgozom, frissen tartó fóliába csomagolva 1/2 órát pihentetem a hűtőszekrényben.

Enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vékony téglalappá nyújtom a tésztát, tetszés szerinti kiszúróformával - én ezúttal pillangót választottam - annyit szúrok ki belőle, amíg tart a tészta. Nyugodtan összegyúrható a maradék akár kétszer is!

A sütőt 175 fokra előmelegítem, a tepsit sütőpapírral bélelem, erre helyezem a kiszúrt tésztaformákat. 10-12 perc alatt világosra sütöm, rácsra szedem, hűlni hagyom.

Amíg a sütemény hűl, elkészítem a tölteléket. Ehhez az Othello-zselét a mogyoróval alaposan elkeverem, ha felnőttek fogyasztják, kevés fehérrumot is lehet belecsempészni, gyerekek esetében ezt természetesen elhagyom.

A csokoládémázhoz vízgőz felett felolvasztom a csokoládét, de úgy, hogy a csokoládékockák mellé azonnal kanalazok a tejszínből, hogy együtt olvadjanak meg. Mikor a csokoládé felolvadt, a tejszínnel elkeverem, hozzáadom a vajat is. Krémes, de jól kenhető máz lesz az eredmény.

A sütemény elkészítéséhez a tészta felére szilikonecsettel felviszem a mázat, villával kissé megrajzolom, majd darabonként bő teáskanálnyi mogyorós zselével összeragasztom a mázzal ellátott és máz nélküli darabokat. Végül színes csokoládéforgáccsal, figurával díszítem. Szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni, így szép fényes marad a máz, csak ezt követően teszem hűtőszekrénybe.

Ezek is érdekelhetnek

Friss