Elkészítés: A tojásfehérjéből és a kristálycukorból stabil habot verünk.
A tojássárgákat habosra keverjük a kristálycukorral (én a robotgép legnagyobb fokozatán 5 percig habverőztem). A lisztet, a kakaóport, a darált diót és a sütőport összevegyítjük.
A tojáshabot és a lisztes keveréket felváltva, kis adagokban hozzákeverjük a tojássárgás-cukros krémhez.
E kész masszát egy 24 cm átmérőjű átmérőjű, kapcsos tortaformában megsütjük. 180 fokon 25 perc múlva lett sikeres a tűpróba.
A krémhez összefőzzük a lisztet a tejjel, majd kihűtjük. Habosra keverjük a margarint a porcukorral, majd összekeverjük a két anyagot. Beleszórjuk a darált diót, beleöntjük a rumot, és addig folytatjuk a keverést, amíg homogén krémmé válik. Végül belekeverjük az összezúzott grillázst.
A grillázshoz egy tapadásgátlós lábasban 1 maréknyi dióbelet szétterítünk. Megszórjuk kristálycukorral, és addig hevítjük kavargatás nélkül, amíg a cukor megkaramellázódik. Ez az idő épp elég arra, hogy a dió is megpiruljon. Ha kész, egy sütőpapírral letakart vágódeszkán szétterítjük, és megvárjuk, amíg kihűl. Akkor darabokra tördeljük, és mozsárban vagy aprítógépben összezúzzuk.
A tortát kettévágjuk és megtöltjük, majd kívülről is bevonjuk a krémmel. A tetejét megszórjuk konyhakéssel gyalult csokoládéforgácsokkal.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre