Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokoládés fánkpiramis (profiteroles)

MME MME
4.3/5
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 8 dkg vaj
  • 11 dkg liszt
  • 5 db tojás
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 2-3 dl tejszín
  • A krémhez:
  • 5 dkg porcukor
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg liszt
  • 2 dkg kakaó
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • kevés vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Elkészítés: A vajat a sóval és 1 dl vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Ha langyosra hűlt, az 5 darab tojást egyenként beledolgozzuk, alaposan simára kikeverve, mert ettől lesz üreges a fánk.

Kikent sütőlemezre egymástól tekintélyes távolságra mogyorónyi halmokat nyomunk, fél órát pihentetjük.

Előmelegített sütőben (200ºC-on) kb. 15-20 percig sütjük. A sütő ajtaját 15 percig kinyitni nem szabad. A fánkokat a tepsiben hagyjuk kihűlni.

A krémhez a cukrot és a vaníliás cukrot felolvasztjuk a tej és a tejszín keverékében, majd ezt az összetördelt csokira öntjük. Vízgőz fölött hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet, kevergetve besűrítjük, végül belekeverjük a vajat is.

A töltelékhez a tejszínt ízlés szerint édesítve felverjük, és nyomózsákba tesszük. A fánkok tetején picurka vágást nyitva a legkisebb csőrrel, megtöltjük a fánkokat a tejszínhabbal.

Ezután egy tálra piramis formában felrakjuk a fánkokat, majd rácsorgatjuk a csokoládékrémet.

Ezek is érdekelhetnek

Friss