Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokoládés-diós kocka narancslekvárral és rummal

1 5/5
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy kis (18 X 20 cm-es) tepsihez:
  • A tésztához:
  • 20 dkg süteményliszt
  • 12,5 dkg jó minőségű, hideg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 db közepes méretű egész tojás
  • 1 teáskanál tejszín
  • 1 nagy csipet só
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg darált dió
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 1/2 dl jó minőségű fehérrum
  • 4 púpozott evőkanál vaníliával kevert porcukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál jó minőségű narancslekvár
  • A tetejére:
  • 10 dkg jó minőségű csokoládé (min. 60% kakaótartalommal)
  • 1/2 dl tejszín
  • 2 dkg vaj
  • 24 db félbevágott dió

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a 8 dkg porcukrot, csipet sót, az egészet összekeverem. Egy kis tálba ütöm a tojást, amit 1 teáskanál tejszínnel kissé felverek. A hideg vajat nagylyukú reszelőn a lisztes keverékhez reszelem, gyors mozdulatokkal összemorzsolom, majd a tejszínnel elegyített tojással tésztává gyúrom. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre beteszem a hűtőszekrénybe.

Közben elkészítem a tölteléket. A kukoricakeményítőt a tejjel és tejszínnel közepes méretű lábosba kanalazom, alaposan elkeverem, majd folyamatos keverés mellett melegíteni kezdenem. Hozzáadom a vaníliával kevert porcukrot, a rumot és a diót, mikor kissé besűrűsödött, belekeverem a vajat, hűlni hagyom.

A sütőt 175 fokra előmelegítem, a tepsit sütőpapírral bélelem.

A pihentetett tésztát kettévágom. Először az egyik felét nyújtom akkorára, hogy kényelmesen beleférjen az előkészített tepsibe úgy, hogy a peremére is jusson. Villával kissé megszurkálom, majd megkenem a narancslekvárral. Erre halmozom a diótölteléket. A másik tésztát is kinyújtom, befedem vele a tepsi tartalmát. A széleit kissé összenyomkodom, hogy sütés közben is egyben maradjanak a szélei. Villával megszurkálom a tetejét, hogy sehol se púposodjon fel. 30-35 perc alatt világosra sütöm. A tepsiben hagyom hűlni.

A mázhoz a csokoládét feldarabolom, a tejszínnel együtt kis lábosban felolvasztom, majd hozzákeverem a vajat. A diófeleket félig megmártom a csokoládéban – mindegyiket sütőpapírra helyezem.

A maradék csokoládéval bevonom a sütemény tetejét, villával hullámvonalakat rajzolok bele, majd elhelyezem rajta a csokoládéval félig bevont diókat. Hűlni hagyom. Ha megszilárdult a máz, 24 azonos méretű kockára darabolom.

Megjegyzés



További fotók, érdekességek és receptek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss