A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paprikát megmossuk, húsát apróra kockázzuk. Felforrósítjuk az olajat, megdinszteljük benne a hagymát és a fokhagymát. Ezután hozzáadunk 1-2 evőkanál paradicsompürét, amit jól lepirítunk. Belekeverjük a darált húst, sót és a csiliport, jól átforgatjuk benne. Alaposan lepirítjuk ezt is, elfőzzük a levét.
Félrehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a darabokra vágott paprikát, és megkeverjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, levével együtt, valamint a lecsepegtetett babot és kukoricát is. Felöntjük alaplével, hozzáadjuk az oregánót, a koriandert, a római köményt, és kb. 30-40 percig főzzük. Néha megkeverjük. A ragunk kissé leveses, szószos kell hogy legyen.
Kóstoljuk, és utánízesítjük sóval, borssal, esetleg további csilivel. A legvégén belereszelünk 3 dkg étcsokoládét, a maradékot pedig a tálaláskor reszeljük a tányérok tetejére és friss aprított korianderrel tálaljuk.
A tortillalapokat megszórjuk reszelt sajttal, félbehajtjuk, és egy felforrósított száraz serpenyőben mindkét oldalán 2-2 perc alatt aranybarnára sütjük, ezalatt a sajt kellemesen elolvad benne. Cikkekre várjuk, és kísérőként kínáljuk egytálételünkhöz.