Elkészítés: A tököt sütőben megsütjük.
A piskótához a tojások sárgáját, a vajat és a cukrot jól kikeverjük. Ehhez adjuk a héjától megszabadított sült tökdarabokat, kb. 40 dkg-ot, érzésre. (Ha jól megsütöttük, akkor nem kell külön turmixolni őket.) Ha túl sűrű a massza, egy kevés langyos vizet is tehetünk hozzá. Fűszerezzük: fahéj és gyömbér jól illik hozzá. Hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. A lisztet nem szoktam mérni, mennyisége függ a tojások nagyságától, a hozzáadott víz és tök mennyiségétől, annyit teszek hozzá, hogy megfelelő állagú legyen. Kicsit sűrűbb massza kell, mert ehhez jön még a tojások felvert habja. Ezt már csak fakanállal keverem hozzá, és még egy kis mazsolát is belekeverek. A sima piskótához hasonlóan sütjük.
A krémhez 4 evőkanál vízben lassú tűzön felolvasztjuk a csokoládét, lehetőleg vastag aljú edényben. Hozzáadjuk a kakaót, de ne forraljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat és a konyakot. A tojássárgákat (!) felverjük. Sűrű, világos, krémes állagúnak kell lenni. Ezt beledolgozzuk a masszába, ami így már jó sűrű állagú lesz. Felverjük a tejszínhabot valamennyi (ízlés szerinti) porcukorral. Ebből keverjünk valamennyit a csokimasszához, hogy kissé lazább legyen. A tojásfehérjéket is verjük fel. (Kóstoljuk meg a masszát előtte, hogy mennyire édes, és ennek megfelelően még ehhez is tehetünk egy kevés cukrot. De ne legyen túl édes, a lényeg a keserű csoki fenséges íze.) A felvert tojáshabot finoman keverjük a csokis krémhez, nem baj, ha fehér csíkocskák is maradnak benne. Ezzel kész a krém.
Tálalás: kis tálkák aljába tegyünk a maradék tejszínhabból, erre halmozzuk a csokoládékrémet, majd újra egy kis tejszínhabot. A sütőtökös sütit hosszú, vékony szeletekre vágjuk, és tűzzük bele a krémbe. Evőeszköz nem kell, Mátyás király vendégségében járt juhász szavaival élve: *Eb, aki a kanalát meg nem eszi!*
A rudacskákat a krémbe mártogatva pár falat után ugyan elfogy a *kanalunk*, de újabb tartalékért lehet folyamodni...