Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokoládékrém sütőtökös piskótakanállal

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 1 közepes sütőtök
  • 3 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • liszt
  • fél csomag sütőpor
  • fahéj
  • gyömbér
  • mazsola
  • A krémhez:
  • 4 tojás,
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg igazi (min 50%-os kakaóvajtartalmú) étcsokoládé
  • 5 evőkanál holland kakaópor
  • 2 evőkanál konyak
  • 2,5 dl tejszínhab
  • porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A tököt sütőben megsütjük.

A piskótához a tojások sárgáját, a vajat és a cukrot jól kikeverjük. Ehhez adjuk a héjától megszabadított sült tökdarabokat, kb. 40 dkg-ot, érzésre. (Ha jól megsütöttük, akkor nem kell külön turmixolni őket.) Ha túl sűrű a massza, egy kevés langyos vizet is tehetünk hozzá. Fűszerezzük: fahéj és gyömbér jól illik hozzá. Hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. A lisztet nem szoktam mérni, mennyisége függ a tojások nagyságától, a hozzáadott víz és tök mennyiségétől, annyit teszek hozzá, hogy megfelelő állagú legyen. Kicsit sűrűbb massza kell, mert ehhez jön még a tojások felvert habja. Ezt már csak fakanállal keverem hozzá, és még egy kis mazsolát is belekeverek. A sima piskótához hasonlóan sütjük.

A krémhez 4 evőkanál vízben lassú tűzön felolvasztjuk a csokoládét, lehetőleg vastag aljú edényben. Hozzáadjuk a kakaót, de ne forraljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat és a konyakot. A tojássárgákat (!) felverjük. Sűrű, világos, krémes állagúnak kell lenni. Ezt beledolgozzuk a masszába, ami így már jó sűrű állagú lesz. Felverjük a tejszínhabot valamennyi (ízlés szerinti) porcukorral. Ebből keverjünk valamennyit a csokimasszához, hogy kissé lazább legyen. A tojásfehérjéket is verjük fel. (Kóstoljuk meg a masszát előtte, hogy mennyire édes, és ennek megfelelően még ehhez is tehetünk egy kevés cukrot. De ne legyen túl édes, a lényeg a keserű csoki fenséges íze.) A felvert tojáshabot finoman keverjük a csokis krémhez, nem baj, ha fehér csíkocskák is maradnak benne. Ezzel kész a krém.

Tálalás: kis tálkák aljába tegyünk a maradék tejszínhabból, erre halmozzuk a csokoládékrémet, majd újra egy kis tejszínhabot. A sütőtökös sütit hosszú, vékony szeletekre vágjuk, és tűzzük bele a krémbe. Evőeszköz nem kell, Mátyás király vendégségében járt juhász szavaival élve: *Eb, aki a kanalát meg nem eszi!*

A rudacskákat a krémbe mártogatva pár falat után ugyan elfogy a *kanalunk*, de újabb tartalékért lehet folyamodni...

Megjegyzés

Fontos, hogy igazi tejszínből készítsünk tejszínhabot, ez a csokikrém megérdemli a minőségi alapanyagokat.

A sütihez keverhetünk egy kis darált mákot is (de ne túl sokat), ettől még izgalmasabb lesz, narancssárga fekete pöttyökkel. Ezzel ráadásul még a süti tápértékét is feldobhatjuk, csakúgy mint adott esetben alkalmazható szezámmaggal, lenmaggal stb.
- reinics

Ezek is érdekelhetnek

Friss