A vaníliaszószhoz a tejet és a tejszínt egy lábasban összekeverjük, és hozzáadunk egy csipetnyi sót. A vaníliát hosszában félbevágjuk, a magját kikaparjuk. Mind a magot, mind a rudat a tejbe áztatjuk, majd gyakori kevergetés mellett, lassú tűzön, forrásig melegítjük.
Eközben a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk (nem lesz sok, kb. egy diónyi mennyiségre számíthatunk). Egy nagyobb keverőtálban a tojássárgáját habosra keverjük a kristálycukorral. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk a lisztes vajat, egy-két percig forraljuk, ettől kissé besűrűsödik majd. A forró tejet óvatosan a habos tojássárgájához csurgatjuk, közben folyamatosan kevergetjük. Az egész keveréket visszaöntjük a tejes lábasba, és visszatesszük tűzhelyre. Közepes tűzön melegítjük, közben továbbra is intenzíven kevergetjük.
Amikor érezhetően besűrűsödött a krém, azonnal hideg vízbe állítjuk a lábast, és folyamatosan kevergetjük, amíg le nem hűl, hogy ne legyen csomós, és bőrös a teteje, majd a hűtőbe tehesszük tálalásig.
A szufléformákat alaposan kivajazzuk, és hűtőbe tesszük, a sütőt 190 fokra előmelegítjük. A lisztet alaposan eldolgozzuk a vajjal. A tejet feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a kimért cukrot, valamint egy csipet sót. Felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük. Belerakjuk a lisztes vajat, egy-két perc alatt besűrítjük. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a keserű csokoládét, amellyel elkeverjük. Ha maradéktalanul felolvadt a csokoládé, hozzákeverjük a tojássárgáját is. Ezután a csokoládés keveréket félretesszük és hagyjuk kihűlni.
Közben, a már egyszer kivajazott formákat még egyszer kivajazzuk, és kristálycukrot öntünk a formák belsejébe. Addig forgatjuk, amíg mindenhova tapad a cukorból, majd a felesleges cukrot kiöntjük a formából.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a csokoládés keverékhez forgatjuk, óvatosan, hogy ne törjük össze a habot! A kész szuflétésztát beleöntjük a cukros-vajas formába. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a formákból legalább 5-6 cm-re ki nem emelkedik a szuflé, ez kb. 20-25 perc.
A szuflét forrón, a vaníliaszószt hűtve tálaljuk. A szuflé középébe egy mokkáskanállal lyukat készítünk, ennek belsejébe kanalazzuk a vaníliaszószt. Porcukorral meghintjük.
Családom unszolására készítettem az első szuflémat, csodálatosan sikrült. Azóta újra sütöttem, és ismét egy csodálatos ízvilág tárult elénk! - Szekeres Lajosné Klári
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!