hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokoládé-karamell torta

45 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 4 tojás
  • 12 dkg kókuszcukor
  • 1,5 dl kókuszolaj
  • 1,5 dl víz
  • 26 dkg tönkölyliszt
  • 1,5 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • csipet só
  • A mázhoz és a töltelékhez:
  • 40 dkg sűrített tej
  • A karamellhez:
  • 4 evőkanál kókuszcukor
  • 1-1,5 dkg kókuszzsír vagy vaj
  • Valamint:
  • 10 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 2,5 dkg kókuszzsír vagy vaj
  • sós mogyoró apróra vágva

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a 4 tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük egy robotgép segítségével, hozzáadjuk fokozatosan az olajat, majd a vizet, és habosra keverjük. Ha elkészültünk, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a kakaóport. Megint jól elkeverjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük robotgéppel egy pici csipet sóval. A kakaós masszához adjuk, és egy spatula vagy fakanál segítségével óvatosan összeforgatjuk (először csak egy kanállal, utána mehet a többi).

A sütőt előmelegítjük. Egy kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, az oldalát vékonyan kókuszzsírral vagy vajjal kikenjük, beleöntjük a kakaós masszát. Előmelegített sütőben 20-23 perc alatt készre sütjük (17 percnél tűpróba).

Ha elkészült a sütemény, akkor egy fakanál nyelével lyukakat szúrunk a süteménybe. A sűrített tejet beecsurgatjuk a lyukakba, a maradékot a torta tetején elkenjük egy ecsettel. Lefedve hagyjuk kihűlni.

A karamellhez a kókuszcukrot, a kókuszzsírt vagy vajat egy lábasba tesszük, lassú tűzön felmelegítjük, állandó kevergetés mellett csak egy kicsit karamellizáljuk, nem kell sok, hiszen a kókuszcukor magában is karamell ízű. A sütemény tetejére öntjük, szép vékonyan elsimítjuk egy spatulával, bele fog folyni a kis lyukacskákba is, nem baj, így a jó, ettől lesz szuper. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Ha megdermedt a karamell egy kicsit, akkor már készíthetjük is a tetejére a csokoládémázat. Az étcsokoládét gőz fölött egy darabka kókuszzsírral vagy vajjal megolvasztjuk, és ezt is a torta tetejére simítjuk. Megszórjuk apróra vágott mogyoróval, és dermedésig a hűtőbe tesszük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss