Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokitorta ropogóssal és bogyós gyümölcsökkel

MME MME
90 perc
mester
költséges
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A tésztához a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Előkészítjük a tepsit sütőpapírral, majd egy ceruzával berajzolunk rajta egy kb. 15 × 20-as téglalapot.
  2. A mandulalisztet, porcukrot és lisztet egy tálban összekeverjük. A fehérjét géppel kemény habbá verjük a cukorral és sóval együtt.
  3. Spatulával a két részt óvatosan egymásba forgatjuk. Habzsákba töltjük a masszát, és a berajzolt forma alapján hosszanti csíkokat nyomunk belőle úgy, hogy érintsék egymást a csíkok. Sütőtől föggően  12-15 perc alatt készre sütjük. Ha már szép világosbarna, kivesszük a sütőből, és kihűtjük.
  4. A ropogóshoz megolvasztjuk a fehér csokit a sóval. Hozzákeverjük a mogyoróvajat és beleforgatjuk a ropogós ostyát, vagy a zúzott vajas kekszet. A lényeg, hogy minden szemet átöleljen a fehér csokis alap. Ezután kiöntjük egy sütőpapírra, és ellapogatjuk egy evőkanál hátával. Beborítjuk egy másik lappal, és egy kb. akkora téglalappá nyújtjuk, mint a tésztánk. Nagyjából 1 cm vastagnak kell lennie. Hűtőbe tesszük dermedni.
  5. A mousse-hoz az étcsokit megolvasztjuk vízgőz fölött, majd félretesszük hűlni. Egy kis lábasban a cukrot és a vizet összemérjük, azután 118 fokra hevítjük, hogy cukorszirup készüljön belőle. Eközben géppel habbá verjük a sárgájákat a csipet sóval, és mikor a szirup eléri a 118 fokot, óvatosan hozzácsorgatjuk, majd kihűlésig habbá verjük. Ha már szép magas, és kifehéredett az egész, készen van. Külön habbá verjük a habtejszínt, és óvatosan összedolgozzuk a kettő alapot. Végül az egészet beleforgatjuk a már kihűlt megolvasztott étcsokiba. Hűtőbe tesszük, hogy összeállhasson.
  6. A tésztát leszélezzük. A ropogóssal összemérjük, és utóbbit is méretre vágjuk, majd a tésztára tesszük. A krémet habzsákba töltjük, és gömböket nyomunk az egészre, kisebb-nagyobb méretben. Friss gyümölcsökkel díszítjük. 

Ezek is érdekelhetnek