Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokis szilvatorta

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A morzsatésztához
  • 12,5 dkg búzaliszt
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés őrölt fahéj
  • 12,5 dkg margarin
  • A piskótához:
  • 3 darab tojás (közepes)
  • 4 evőkanál víz
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg búzaliszt
  • 2 teáskanál sütőpor (csapott)
  • 9 dkg étkezési keményítő
  • 1 dkg kakaó
  • Valamint:
  • 1 dl szilvapálinka
  • A töltelékhez:
  • 1 üveg szilvabefőtt
  • 2 dl szilvalé (befőtt leve)
  • 1 csomag színtelen tortazselé
  • kevés őrölt fahéj
  • A tejszínes krémhez:
  • 4 dl hideg tejszín
  • 2 csomag habfixáló
  • 5 dkg csokoládéforgács
  • A díszítéshez:
  • 25 dkg marcipán
  • 2 evőkanál kakaó

Elkészítés

Elkészítés: A szilvabefőttet egy szűrőn lecsöpögtetjük, miközben a levét felfogjuk. A gyümölcsöt ketté vagy négybe vágjuk. A tortaformát (kb. 26 cm átmérő) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

A morzsatésztához egy keverőedényben a hozzávalókat konyhai robotgéppel (habverő) finom morzsává keverjük. A masszát egyenletesen a sütőformába simítjuk, és egy evőkanál segítségével jól a forma aljához nyomkodjuk.

A piskótához egy keverőedényben a tojást a vízzel konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és további 2 percig keverjük. A lisztet, a sütőport, az étkezési keményítőt és a kakaóport elkeverjük, és konyhai robotgép legalacsonyabb fokozatán a masszához keverjük. A masszát a sütőformában (a morzsatésztára) egyenletesen elsimítjuk. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a süteményt kb. 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.

Sütés után a süteményt egy kés segítségével a sütőformától elválasztjuk, a formából kivesszük. Sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni. Miután a piskóta kihűlt, a sütőpapírt óvatosan eltávolítjuk. A piskótalapot egy tortatálra helyezzük, és vízszintesen kettévágjuk.

A töltelékhez a szilva levét felforraljuk, és a tortazselét elkeverjük benne. Fahéjjal ízesítjük, és a szilvát is hozzákeverjük. Kicsit hűlni (dermedni) hagyjuk.

Az alsó tortalapot a szilvapálinka felével meglocsoljuk, és a szilvás tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta. Ráhelyezzük a felső tortalapot, enyhén megnyomjuk, és a maradék pálinkával meglocsoljuk.

A krémhez a tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval elkeverjük, majd kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a csokoládéforgácsot. A krém harmadával a sütemény szélét megkenjük, a maradék krémet kupolaformában a tortán elterítjük.

A marcipánmasszát kinyújtjuk, és a tortát befedjük. A marcipánt a torta széleihez simítjuk, és enyhén hozzá is nyomjuk. A marcipán nem illeszkedő csücskét összenyomkodjuk, és egy késsel levágjuk. A tortát kakaóporral hintjük. A marcipánvégekből csillagokat formázunk, és a tortára helyezzük.

Tálalásig, legalább 2 órára a hűtőszekrénybe helyezzük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss