Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokis-meggyes kekszgolyók

30 perc
egyszerű
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A golyókhoz:
  • 50 dkg darált keksz
  • 10 dkg vaj
  • 3 evőkanál kakaó
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 1 meggybefőtt
  • A csokibevonathoz:
  • 20-30 dkg ét tortabevonó
  • 8-10 dkg vaj
  • rács, amin a golyókat lecsepegtetjük (én barkácsáruházakban kapható, horganyzott fém festéklehúzó rácsot használtam e célra)

Elkészítés

Elkészítés: A darált kekszet elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a szobahőmérsékletű vajjal. A meggybefőtt rumaromával ízesített levéből annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. A masszát alaposan összedolgozzuk. A meggyet lecsepegtetjük, majd 3-4 darabra vágjuk. A masszából kis golyónyi mennyiséget fogunk (1,5-2 cm átmérőjű), majd ujjunkkal lyukat nyomunk bele, amibe 1 meggydarabot teszünk, majd a lyukat visszazárjuk, golyó formájúra nyomkodjuk.

A csokibevonathoz a tortabevonót lábosba tördeljük, és forró gőz fölé tesszük. Eközben egy másik lábosban a vajat megolvasztjuk, és alacsony lángon addig sütjük, amíg serceg - ezzel kisütjük a benne lévő felesleges vizet. Amikor már enyhül a sercegés, levesszük a tűzről, nehogy megégjen. Az olvasztott tortabevonóhoz annyi vajat keverünk, hogy közepesen sűrű, de inkább folyós masszát kapjunk. A rácsokat, amire a kész golyókat tesszük, egy tepsi fölé tesszük, hogy a lecsepegett csokit felfogja, majd egy villával a masszába mártjuk a golyókat, és a rácson hagyjuk 10-15 percet, hogy megszilárduljon a csoki.

Ha a máz megkötött, a rács alja felől egyenként felnyomjuk a golyókat -ugyanis ha simán csak fentről próbáljuk meg leszedni őket, könnyen ott maradhat a rácsban a golyók alja.

Ezek is érdekelhetnek

Friss