Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokihab, te csodás!

default user icon
MME
A csokoládés desszertekkel nem lehet mellényúlni, rengeteg féle és fajta izgalmas édesség kihozható egy tábla jó minőségű csokiból. Most vanília, mangó és kesudió társul az azték kincshez.

Az egyik kedvencem mostanában a csokihab, amit menő fordulattal francia nevén, mousse-ként (ejtsd: mussz) emlegetnek. Szerintem a legegyszerűbb desszertek egyike, viszont nem csak nagyon csokis, hanem habkönnyű és selymesen krémes, ami tényleg ellenállhatatlanná teszi.

A hagyományos csokimousse-t most melegen készítettem magas kakaótartalmú csokiból, amit hideg vaníliafagyival kombináltam, és hogy ne csak a hideg-meleg izgalom legyen a desszertben, ezért apróra kockázott mangó és ropogós kesudió is került bele kiegészítésképpen.

A mangó különlegességét még egy kis chilivel fokoztam, a kesudióét pedig enyhe pirítással, és mondhatom, nagy sikert aratott. Ajánlom mindenkinek, mert elkészítése egyszerű és gyors, viszont nagyon mutatós és különleges.

Meleg csokoládéhab vaníliafagyival és chilis mangóraguval

Hozzávalók:
12 dkg 70%-os csokoládé
60 ml tejszín
3 tojásfehérje

A mangóraguhoz:
1 mangó
1 chili
6 dkg cukor
2 evőkanál narancslé
2 evőkanál Grand Marnier likőr
2 ág menta

Valamint:
4 nagy gombóc vaníliafagylalt
15 dkg kesudió

Elkészítés: A csokoládét vízfürdő felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a forró tejszínt, elkeverjük. A 3 tojásfehérjét enyhén felverjük, a csokihoz keverjük, átszűrjük, majd habszifonba töltjük. Egy patront betöltünk, és meleg vízbe állítjuk a szifont.

A raguhoz a cukrot felolvasztjuk, habzásig karamellizáljuk, hozzáadjuk a narancslevet és a likőrt. A chilit kimagozzuk, felaprítjuk, és ezt is hozzákeverjük. A mangót megtisztítjuk, és félcentis kockákra vágjuk, és a cukros sziruphoz öntjük a felaprított mentával együtt. Felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzről.

3. A kesudiót zsiradék nélkül forró serpenyőben megpirítjuk.

4. Tálaláskor pohárba vagy kehelybe alulra rakjuk a langyos chilis mangóragut, megszórjuk a pirított kesudióval, majd ráhelyezünk 1 gombóc fagyit. A meleg vízből kiemeljük a szifont, és a fagylalt tetejére nyomjuk a meleg csokihabot. Dekorálhatjuk a tetejét kesudióval, mentával és mangószeletekkel is.

A mangó kicsit egzotikus jelleget ad a desszertnek. Én kedvelem ezt a különleges aromájú gyümölcsöt, de nyugodtan helyettesíthető más gyümölccsel is, meggyel például szintén fantasztikus lehet, de akár ananásszal vagy eperrel is el tudom képzelni. A chilit viszont semmiképpen nem hagynám ki ebből a pohárkrémből, mert az enyhén csípős íz a csokoládéhoz is nagyon jól illik, a gyümölcsöknek pedig kiemeli a frissességét.

A kesudió helyett használhatunk más magvakat, ha épp nem tudunk beszerezni sózatlan fajtát, mondjuk szeletelt vagy hasábokra vágott mandulával, esetleg durvára vágott mogyoróval helyettesítjük. A lényeg, hogy a sok krémes és lágy finomság között legyen egy kis rágcsálni való meglepetés is!

Csokoládés desszertek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss