Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokira vágysz? Este is csokit ennél? Itt az ellenszere!

default user icon
MME
Az Exeter Egyetem kutatói szerint már egy tizenöt perces séta is csökkentheti a csokoládé iránti vágyakozásunkat. A tudósok már régóta tudják, hogy a rendszeres mozgás segíthet leküzdeni bizonyos függőségi betegségeket (nikotin-, alkohol- és drogfüggőség), de ez az első kutatás melynek során bizonyították, hogy a módszer az étel iránti vágy csökkentésére is használható.

A kutatók 25 rendszeres csokoládéfogyasztót kértek fel arra, hogy három nap csokoládé absztinencia után vagy tegyenek egy rövid 15 perces sétát, vagy pihenjenek egyet, majd utána olyan napi teendőket végezzenek, amelyek általában kiváltják a csokoládé utáni vágyat.

Sétálj és elfelejted a csokit!

Az eredmények szerint azok, akik a sétát választották, saját elmondásuk alapján sokkal kevésbé vágytak a csokoládéra, mint azok, akik a pihenés mellett döntöttek. A csokoládé iránti vágy nem csak a séta idejére csökkent, de utána még legalább 10 percig éreztette hatását.

Hogy lehetséges?

Valószínűleg az agy jutalomközpontjában lezajló változások felelősek ezért a jelenségért, ez pedig jó hír, hiszen így az evési gondokkal küzdőknek egyszerűbb lehet megbirkózniuk problémájukkal" - nyilatkozta Adrian Taylor professzor.

 Érezted már, hogy megennéd a vasszöget is?

Korábbi kutatási adatok szerint a nők 97, és a férfiak 68 százalékának vannak bizonyos esetekben falási rohamaik, amikor nagyon hirtelen kívánnak meg valamilyen zsíros vagy cukros ételt, leggyakrabban csokoládét. A csokoládé rengeteg olyan bioaktív anyagot tartalmaz, amelyek jótékonyan befolyásolják kedélyállapotunkat, így a csokoládéra nagyon könnyű rászokni. „Nincs azzal semmi baj, ha időnként engedünk a kísértésnek és elmajszolunk egy kis csokoládét, de ha a csokoládéevés szokássá válik, akkor az már komoly gondokat is okozhat "- nyilatkozta Taylor professzor.



Éppen ezért ajánlott a napirendünkbe beiktatni egy kis testmozgást, így ugyanis nem csak általános egészségügyi állapotunkon segíthetünk, de csökkenthetjük a csokoládé utáni vágyunkat is."

Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek