Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csodi szalagos farsangi fánkja

75 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 3 tojás
  • fél dl rum
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg olaj
  • 5 dl tej
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez
  • Valamint:
  • porcukor
  • baracklekvár

Elkészítés

Elkészítés: Először is felfuttatom az élesztőt kb. fél dl tejben, 1 teáskanál cukor hozzáadásával. A lisztet, a csipet sót, a 3 tojást, a rumot és a már felfutott élesztőt egy dagasztótálba teszem, és elkezdem összegyúrni. Közben folyamatosan, lassanként öntöm bele a langyos tejet, majd az olajat. Annyi tejet tegyünk bele, amennyit a tészta felvesz, ez kb. 4-5 dl lesz. A tésztát addig dagasztjuk, míg hólyagos lesz. Ezután kevés lisztet szórunk a tészta tetejére és meleg helyre tesszük, míg kétszeresére kel.

Ha megkelt, átgyúrjuk egyszer, majd kézzel húzogatjuk kb. 1 cm vastagságúra. Azért nem nyújtófával megyünk neki, hogy ne menjen ki belőle a levegő.

Ezután kiszaggatjuk, és forró olajban kisütjük a következő módon: egy lábosban melegítjük fel az olajat (jó sokat), majd beletesszük a fánkocskákat (egyszerre ne túl sokat, mert megnő még sütés közben), és fedő alatt sütjük 1-2 percig, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Az olaj ne legyen túl forró, különben belül nem fog átsülni a fánk.

A kiszedett fánkokat még melegen megszórjuk porcukorral, és sárgabaracklekvárral tálaljuk.

Megjegyzés

Fánk készítésekor az egyik legfontosabb dolog, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. Ekkor fog szépen megkelni, és így kaphatunk megfelelően könnyű tésztát.
- cheesie

Ezek is érdekelhetnek

Friss