Elkészítés: Először is felfuttatom az élesztőt kb. fél dl tejben, 1 teáskanál cukor hozzáadásával. A lisztet, a csipet sót, a 3 tojást, a rumot és a már felfutott élesztőt egy dagasztótálba teszem, és elkezdem összegyúrni. Közben folyamatosan, lassanként öntöm bele a langyos tejet, majd az olajat. Annyi tejet tegyünk bele, amennyit a tészta felvesz, ez kb. 4-5 dl lesz. A tésztát addig dagasztjuk, míg hólyagos lesz. Ezután kevés lisztet szórunk a tészta tetejére és meleg helyre tesszük, míg kétszeresére kel.
Ha megkelt, átgyúrjuk egyszer, majd kézzel húzogatjuk kb. 1 cm vastagságúra. Azért nem nyújtófával megyünk neki, hogy ne menjen ki belőle a levegő.
Ezután kiszaggatjuk, és forró olajban kisütjük a következő módon: egy lábosban melegítjük fel az olajat (jó sokat), majd beletesszük a fánkocskákat (egyszerre ne túl sokat, mert megnő még sütés közben), és fedő alatt sütjük 1-2 percig, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Az olaj ne legyen túl forró, különben belül nem fog átsülni a fánk.
A kiszedett fánkokat még melegen megszórjuk porcukorral, és sárgabaracklekvárral tálaljuk.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre