Elkészítés:
Az olívaolajat egy nagyméretű ragus serpenyőben sercenésig melegítjük.
Belerakjuk a 3 fej vastag karikára vágott vöröshagymát, ropogós-üvegesre pirítjuk. A filézett, kisujjnyi méretűre darabolt csirkemellet fehérre pároljuk. Nem sütjük meg teljesen! A kb. 3 cm-es csíkokra szeletelt répákat és zellert ráöntjük (előre sózzuk, borsozzuk), kicsi
gyömbérrel meghintjük és elkeverjük. (A nagy mennyiség később összeesik!)
Közben a cukkinik végeit levágjuk, magágyait kiskanálllal kivájjuk. Kistányérra helyezzük, teknő formára alakítjuk. A hideg vízben megmosott
gombát felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk.
Rátesszük az időközben háromnegyednyire párolódott zöldségekre a gombát, a kistányéron lévő, kézzel apróra tört cukkinibéllel együtt (elősűrítjük). Rászórjuk a barnacukrot, kicsit karamellizáljuk - kb. fél percig, majd az 1 kanál ecetet is beletesszük. Készre pároljuk, majd meghintjük a liszttel, rátesszük a tejfölt, elkeverjük, megkóstoljuk, majd ízlés szerint borsozzuk, sózzuk, esetleg chilit teszünk bele. Rászórjuk a majorannát, elkeverjük. Levesszük a tűzhelyről a
serpenyőt.
A teknő formára kialakított 4 db nyers cukkinit 1 kanál olívaolajjal átkenve, sózva, borsozva egymás mellé helyezzük egy tepsibe. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük, gázsütőnél ez általában a 3-as fokozat.
A kivájt cukkinikat egy kanál segítségével jól megtömjük a zöldségraguval úgy, hogy csirkemell mindbe kerüljön. Ráreszeljük a trappista sajtot, és betakarjuk vele mind a 4 megtömött cukkinit.
Az előmelegített sütőben körülbelül 20-25 percig sütjük, amíg a sajt ízlésesen rá nem olvad, majd tálalhatjuk is.