Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csirkés táska (pirog)

60 perc
mester
megfizethető
12 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet egy tálban elvegyítjük 1/2 tk sóval. Ráforgácsoljuk a vajat, és ujjainkkal morzsalékosra dolgozzuk. Hozzáadjuk az 1 db tojássárgáját és a tejfölt, majd gyorsan simára gyúrjuk. Folpakba csomagolva pihentetjük a hűtőben 30 percig.
  2. A töltelékhez a megtisztított póréhagymát nagyon vékonyan felkarikázzuk, és a lecsipkedett petrezselyemleveleket finomra vágjuk. A csirkemellfilét felkockázzuk, majd a serpenyőben felhevített olajon kevergetve pirítjuk 2 percig. Hozzáadjuk a pórét, és a hússal együtt dinszteljük 2 percig. Ezután a húsos masszát összeforgatjuk az aprított petrezselyemmel, és sóval, valamint a csilipehellyel ízesítjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Közben a tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vastagságú lappá nyújtjuk, és 10 cm-es korongokat vágunk ki belőle. A leeső részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Összesen 12 db korongot kell kapnunk. Ezek közepére 2-2 tk tölteléket halmozunk. Az egész tojást szétválasztjuk. A tésztakorongokat körben megkenjük az elkevert tojásfehérjével, majd félbehajtjuk, és a széleket összenyomjuk.
  4. A tésztatáskákat sütőpapírral leterített tepsibe helyezzük, és megkenjük a tejjel elkevert maradék tojássárgájával. Végül az előmelegített sütő középső részében aranybarnára sütjük kb. 20 perc alatt.
Káposztás vagy gombás töltelékkel is elkészítheted. Melegen előételként kínálhatod erőleves mellé, hidegen kitűnő sör- vagy borkorcsolya.

Ezek is érdekelhetnek

Friss