Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gesztenyével töltött csirkemell hercegnő burgonyával és almamártással

60 perc
bonyolult
költséges
2 adag
Hozzávalók
  • A töltött csirkemellhez:
  • 2 db csirkemellfilé (nagyobbak)
  • őrölt színes bors
  • szerecsendió
  • kakukkfű
  • 20 dkg füstölt sajt (reszelve)
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg mascarpone
  • 1/2 csomag vörös áfonya
  • A hercegnőburgonyához:
  • 1 kg krumpli (jó minőségű)
  • 4 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • Az almamártáshoz:
  • 6 db édes alma
  • 3 dl víz
  • 1 rúd fahéj
  • 4-5 db szegfűszeg
  • 1/2 db citrom leve és reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3-4 ek cukor
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 dl tejszín

Elkészítés

  1. A gesztenyemasszát villával összenyomkodjuk, hozzáadjuk a mascarponét, simára keverjük, majd hozzákeverjük az áfonyát is. 4 nagyobb darab fóliát vágunk le, elosztjuk rajta a masszát, és a a fólia segítségével szorosan feltekerjük, úgy, hogy hengeralakot kapjunk. Néhány órára a hűtőbe (vagy fagyasztóba) tesszük, hogy megdermedjen. 
  2. A csirkemellfiléket folyó víz alatt lemossuk, majd szárazra töröljük. Ezután egy hegyes késsel óvatosan felszúrjuk, majd belehelyezzük a tölteléket, és egy hústűvel (vagy fogpiszkálóval) lezárjuk a nyílást. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel, majd alaposan beleforgatjuk a reszelt füstölt sajtba. 
  3. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, meglocsoljuk 2-3 ek olajjal, majd ráhelyezzük a töltött húst. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük (légkeverésnél 160 fokon, 25 percig).
  4. A krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd pár percig állni hagyjuk, hogy lecsepegjen róla a víz. Ezután hozzáadjuk a vajat és a tojások sárgáját. Ízlés szerint megsózzuk, majd alaposan összekeverjük, amíg egy sima, krémes masszát kapunk.
  5. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd az előzőleg nyomózsákba kanalazott krumplimasszából halmokat nyomunk rá. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten 25-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
  6. Az almát megpucoljuk, a magházat eltávolítjuk, és kisebb kockákra vágjuk. Ezután felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és -héjat, a fűszereket, és puhára főzzük. (Arra figyelünk, hogy nehogy túlfőzzük az almát.)
  7. A pudingport simára keverjük a tejszínnel, majd állandó keverés mellett az almához csorgatjuk. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön. Tálaláskor a csirkemellet a hercegnő burgonyával és az almamártással kínáljuk. 

Megjegyzés

A gesztenyés töltelékkel készült csirkemell, a hercegnő burgonyával és az almamártással az ünnepi asztalon is megállja a helyét. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss