Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha már unod a hagyományos panírt: csirkefalatkák tempura tésztában

default user icon
MME
Van pár olyan „aduász” étel, amit mindenki szeret, akárhogy legyen is elkészítve. Ilyen étel például a csirkefalatka, amire legyen akár sütve, akár rántva, akár grillezve, boldogan ugrik rá az egész család. Déri Szilvi, vagyis Házisáfrány most egy mennyei, ropogós és izgalmas panírt mutat meg nektek.

Én gyakran készítek a gyerekeknek rántott csirkefalatokat vacsorára, és van, hogy parmezánt reszelek a panírba, hogy attól még finomabb legyen, de millió más módon elkészítve is szeretem. Megboldogult nagyikám azonban időnként sörtésztában sütötte, és bevallom, az ő, kissé puha és jellegtelen tésztájáért sosem voltam oda. Ezért volt az, hogy amikor életemben először próbáltam ki a japánok sörtésztához hasonló, híres „bundáját”, a tempurat, kicsit féltem a végeredménytől, mint később kiderült, teljesen alaptalanul! A tempura ugyanis mennyei, ropogós és izgalmas bundát ad a csirkének, de csodásan feldobja a zöldségeket vagy rákot is, ha épp ahhoz van kedved.

Két dolog van csak, amire ügyelned kell az elkészítésnél. Egyrészt a recept jeges vizet ír, és ezt veheted annyira szó szerint, hogy beteheted a vizet akár jégkockák formájában egy turmixgépbe is, és készítheted úgy, az sem számít majd túl hidegnek! Fontos továbbá az, hogy a jéghideg tésztát azonnal, igazán forró olajba tedd, mert ettől lesz a végeredmény valóban ropogós!

A kész csirkecsíkokat én szójaszószos mártásba szeretem mártogatni, de ha másra vágysz, egy kis csípős majonéz vagy ketchup is remekül megy hozzá. No, és akkor a recept:

Hozzávalók:

30 dkg csirkemell
olaj a sütéshez

A tempura tésztához:

10 dkg finomliszt
1 db tojás
2 dl jéghideg víz
1 tk szódabikarbóna
2 ek étkezési keményítő
2 g só

A szószhoz:

1 ek víz
1 ek cukor
2,5 ek szójaszósz
2,5 ek citromlé

Elkészítés:

1. Vágd a csirkét falatnyi csíkokra és sózd meg.

2. Keverd a liszthez a szódabikarbónát, sót és keményítőt. Szitáld az egészet át.

3. Külön tálba üsd bele a tojást és verd kissé fel.

4. Keverd mellé a lehető leghidegebb, jeges vizet.

5. Add hozzá a liszt harmadát, és keverd gyorsan villával át, majd lassan öntsd bele a liszt maradékát. Ne keverd túl! Nem baj, ha kissé csomós marad. Ha túlkevered, az eredmény nem lesz ropogós.

6. Hevítsd az olajat 170 fokra.

7. A csirkecsíkokat szárogasd meg papírtörlőn.

8. Mártsd a csirkecsíkokat a tésztába és tedd őket az olajba. Nem szabad, hogy az olaj kihűljön, így csak néhány darabot süss egyszerre.

9. Süsd aranybarnára, ez az olajtól függően 3-6 perc lehet, de félidőben óvatosan forgasd őket meg.

10. Szűrővel szedd ki a falatkákat, csöpögtesd őket alaposan le, és tedd szalvétára, hogy magába szívja a maradék olajat.

11. A tengeri herkentyűket, vagy zöldségeket kissé melegebb olajban süsd, rövidebb ideig.

12. Oldd fel a cukrot a szószhoz a vízben. Ehhez érdemes a vizet kissé felmelegíteni. Add hozzá a szójaszószt és a citromlevet. Tehetsz bele még vékonyra vágott újhagymát vagy kevés snidlinget.

13. Tálald a tempurát azonnal, forrón.

GÖRÖG SPENÓTOS RIZS, A TAVASZI ENERGIABOMBA>>> 

LEGYÉL TE IS PROFI, HA KOVÁSZOLT FEHÉR KENYERET KÉSZÍTENÉL>>> 

MI ÉS HOGYAN KERÜLJÖN A FŰSZERPOLCRA? HASZNOS TIPPEK NEM CSAK KEZDŐKNEK>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss