Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csirkecomb és csicsóka

default user icon
MME
A töltött csirkecomb egyik klasszikus konyhaművészeti remekünk. A petrezselymes-zsemlés tölteléket készítjük a leggyakrabban, de a gödöllői töltött csirke is megtalálható menükben, éttermekben. Jellegzetessége, hogy a zsemlés töltelékbe kevernek még csibemájat és zöldborsót is.

A töltelékek tárháza szinte kimeríthetetlen… A legjobb persze, ha azt rak bele az ember, amit a konyhában talál, persze csak akkor, ha nincs célirányosan kitűzve, mit szeretne készíteni. Így készült a milánói csirkecomb nevű remek is: maradék cérnametéltből, kockára vágott sonkából, tejszínből és reszelt sajtból, kicsi kakukkfűvel fűszerezve. Mellé adhatunk paradicsommártást és zöldsalátát. Egyszerűen elkészíthető, nem mindennapi, ünnepi.

Én most egy diós tölteléket készítettem, hiszen dió szinte minden szárnyashoz kiváló, ha egy kicsit megpörköljük, akkor a legfinomabb. Csinálhatunk belőle kérget a csirkemell tetejére, amit sütőben rápiríthatunk, vagy a csirke mellé adhatunk angolos vagy franciás zöldségeket, amit megszórunk tálaláskor a dióval.

Dióval töltött csirkecomb csicsókapudinggal

Hozzávalók:
4 db csirkecomb
2 db zsemle
10 dkg dió
fél dl tej

fél teáskanál édeskömény
őrölt bors
1 db tojás
fél csokor petrezselyem
1 zöldhagyma zöldje
A pudinghoz:
25 dkg csicsóka
5 dkg vaj
1 púpozott evőkanál liszt
1 dl tej

bors
2 tojás

Elkészítés: A csirkecombot egyben hagyjuk, de a felső részéből a csontot kiszedjük, sózzuk, félretesszük pihenni, közben elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a diót 150-160 fokos sütőben enyhén megpirítjuk. A zsemlét felkockázzuk, és beáztatjuk a tejbe. Az áztatott zsemlét, a tojást, a durvára vágott pirított diót, valamint a finomra vágott petrezselymet és a zöldhagymát összedolgozzuk, sóval, borssal, édesköménnyel ízesítjük.

A csirkecomb bőrét fellazítjuk az ujjunkkal, és megtöltjük a diós töltelékkel. Megformázzuk, és kiolajozott tepsibe tesszük, és 160 fokon kb. 1 órát sütjük.

A csicsókapudinghoz a csicsókát megmossuk, héjastól megfőzzük enyhén sós vízben, majd lehúzzuk a héját. Konyhai aprítógépben morzsalékosra aprítjuk. A tojások fehérjét habbá verjük.

Besamelt készítünk: a vajat megolvasztjuk, ráhintjük a lisztet, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk, és besűrítjük. Félrehúzzuk, a 2 tojás sárgáját belekeverjük, hozzáadjuk a csicsókát is, végül beleforgatjuk a tojáshabot.

Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett formába öntjük, és 160 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

A diós csirkecombot a forró csicsókapudinggal tálaljuk.


A csicsókáról a csip-csip csóka  versecske jut eszembe, olyan játékosan hangzó neve van, hogy akár a gyerekekkel is könnyen megetethető, persze ez nem vonatkozik mindegyikre. :)

A csicsóka közeli rokonságban áll a napraforgóval, tavasszal akár össze is lehet őket téveszteni, de később már nem, mert a csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kicsinyek.

Gumói a gyökérrészen találhatók, és nagyobb területen helyezkednek el, ezért nehéz valamennyi gumót felszedni a fészekből. Héja lehet fehér vagy sárga, de leggyakrabban olyan színű, mint a rózsaburgonyáé. Felszíne rücskös, barázdált, nehezen tisztítható, de érdemes megküzdeni vele!

A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja a szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma.

A piacon beszerezhető frissen, de készítenek belőle ivólevet, sűrítményt, hőkezelve befőttes üvegbe elrakható. Csinálhatunk belőle főzeléket, krémlevest, húsok mellé köretként főzve, párolva, de nyersen is rágcsálható. Íze jellemző, így ha pudingot, pürét vagy levest szeretnénk készíteni, keverhetjük sima burgonyával is. Ha pl. 1 kg burgonyához 20 dkg csicsókát teszünk, akkor már remekül élvezhető, ha tálaláskor feldobjuk egy pár csepp szarvasgombaolajjal, az már király! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss