Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tiéd is mindig kiszárad? Hasznos tippek, hogy omlós legyen csirkehús!

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a csirke igazi adu ász a konyhában, hiszen számtalan módon elkészíthető, ráadásul gyorsan és könnyen lehet vele dolgozni. Nem árt azonban néhány alapszabályt betartani, ha nem akarunk száraz és ízetlen fogást feltálalni a családnak.
Hogyan válasszunk?

Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a hús és a bőr is feszes legyen. Ha ráncos, akkor valószínűleg már jó néhány napja a pultban áll. A friss hús hűtve két-három napig, fagyasztva pedig nyolc-tíz hónapig tartható el biztonságosan. A színe fehér vagy halvány rózsaszín. A szabad tartásban nevelt csirkéké valamivel sötétebb: a sárga bőr szabad tartásra utal, bár ezt ma már különböző színezékekkel is elő tudják idézni.

MIRE FIGYELJ, HA CSIRKEHÚSSAL SÜTSZ VAGY FŐZÖL? >>>
Miért pont csirke?

Az egyik legnépszerűbb fehérjeforrás, amely vitaminokban és ásványi anyagokban, sőt omega-3 és omega-6 zsírsavakban is igen gazdag. A zsírszövet a bőr alatt helyezkedik el, de nem szövi át az izomrostokat, így a bőr eltávolításával a csirkében található zsírmennyiség felétől is megszabadulunk.

Csirkemell receptek >>>
Tippek

1. Semleges íze miatt a csirkehús igen fantáziadúsan elkészíthető: szinte bármilyen fűszer jól illik hozzá; főzhetjük, süthetjük, párolhatjuk; készülhet belőle leves, sült, saláta és pörkölt. De van néhány alapszabály, amelyeket nem árt betartani.

2. Elkészítés előtt alaposan mosd meg, majd töröld szárazra a csirkehúst, hogy a fűszerek könnyebben át tudják járni!

3. A csirkehúst mindig teljesen főzd meg vagy süsd át, mert a nyers hústól megbetegedhetsz.

4. A szelet húsok – különösen igaz ez a csirkemellre – nagyon hamar átsülnek, és azután még hamarabb kiszáradnak, így ezeket nem szabad sokáig hőkezelni. Omlósabbak lesznek a hússzeletek, ha elkészítés előtt 1 órára sós vízbe áztatod őket.

5. A rántott csirke akkor lesz igazán ropogós, ha sütés előtt a bepanírozott húst egy órára berakod a hűtőbe.

6. Ha egészben sütöd a csirkét, a sütés első felére érdemes alufóliába csomagolni a kiálló szárny- és combvégeket, hogy ne égjenek meg.

7. Sütés közben nem szárad ki a hús, ha a szaftjával locsolgatod. Ha pedig a sütés vége előtt megkened a bőrét egy kis sörrel vagy mézzel, akkor igazán ropogós lesz.

8. Sütés után érdemes a csirkét alufóliába csomagolva 15 percig pihentetni, hogy az értékes nedvek a húsban maradjanak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss