Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy kamasz fiú életébe került a csípős csipsz kihívás

default user icon
MME
A magas csilitartalom okozta a halálát annak a 14 éves massachussetsi tinédzsernek, aki egy kihívás teljesítése miatt kóstolta meg az extrém csípős tortillacsipszet.

Még 2023 szeptemberében történt a szörnyű eset, ám a boncolási jegyzőkönyv alapján most bizonyosodott be a tragédia kiváltó oka. 

Évek óta terjed a káros kihívás

A közösségi média oldalain évek óta terjed a „One Chip Challenge” nevű kihívás, ami egyetlen darab extrém csípős tortillacsipsz elfogyasztását jelenti. A challenge lényege, hogy a csipsz elfogyasztása után minél több időt kell kibírni a csípősséget enyhítő ivás vagy evés nélkül. 

 

A Paqui márkájú csipszet gyártó Hershey Co. vállalat a csomagoláson egyértelműen feltüntette, hogy a termék elfogyasztását csak felnőtteknek ajánlják, ennek ellenére fiatalok, gyerekek is hozzájuthattak. A massachussetsi kamasz fiú esete nem az egyetlen volt, amikor balul sült el a kihívás. Mivel a boltban történő vásárlást a gyártó nem tudta szabályozni, a tragédia után visszahívta a terméket, és a kihívás leállt. 

A kapszaicin volt a felelős

A kapszaicin az a vegyület, ami a csilipaprika csipősségét adja. A 14 éves fiú boncolásakor kiderült, hogy ez okozta a halálért felelős szív- és légzésleállást. Noha a vizsgálat arra is rámutatott, hogy a tinédzser veleszületett szívnagyobbodása miatt különösen érzékeny volt a kardiovaszkuláris rendszert befolyásoló anyagokra, az orvosok figyelmeztetnek, hogy az egészséges szervezetet is megviseli a túlzott kapszaicinbevitel. A szívizom ugyanis megnagyobbodik, ezzel nyomást helyezve az artériákra, ami akár szívritmuszavart is előidézhet – derül ki az Associated Press cikkéből. 

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss