Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csipkebogyó, hecsedli

default user icon
SB
A csipkebogyó piros színe szinte világít az őszi-téli bozótosban, harapjunk bele a szélébe, gyűjtsük, és készítsünk belőle teát, lekvárt, díszítsük vele otthonunkat, és gyógyítsuk vele a náthás, influenzás betegeket.
Mindenhol az országban

Hazánkban nem csak a hecsedli név terjedt el, de hívják a csipkebogyót csipkerózsának, kutyarózsának, ebrózsának, gyepűrózsának, csitkenyének, tüskefának, sőt – urambocsá - istenátkozatfának is. Erdőkben, tisztások szélén, napsütötte domboldalakon találhatunk országszerte csipkebogyót.

Az 1-3 centiméteres bogyók a vadrózsa termései, de nem igazi termések, áltermésnek hívjuk őket. Az áltermések kezdetben zöldek, majd narancssárgák, végül egészen sötétpirosak. A csipkebogyó belsejében szúrós szőrökkel borított magok vannak, ezektől meglehetősen macerás megszabadulni.

A legegészségesebb

Köztudott, hogy C-vitamin tartalomban verhetetlen, az ezüstérmes a ribizke, de a dobogó csúcsán a csipkebogyó áll.
A C-vitamin kívül tartalmaz B- és E-vitaminokat, ásványi anyagokat, alma- és citromsavat, pektint, cukrot is.

Gyógyhatása már több ezer éve közismert. Csökkenti az influenzás panaszokat. Roborál, erősíti az immunrendszert, gátolja a meszesedést. A mellékvesék és máj működését is serkenti, sőt vesekő, vesehomok eltávolítására is használják. Sebeket, fertőzéseket is kezelhetünk csipkebogyóval. A gyenge csontozatúaknak, csontritkulásban szenvedőknek is nagyon ajánlott, mivel erősíti csontokat. A csipekbogyóból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja.

Csipkés italok

A csipkebogyótea igazi immunerősítő ital. Az összegyűjtött csipkebogyót feldaraboljuk, majd szárítjuk. Ha friss csipkebogyóból készítjük a teát, forrázás helyett áztassuk, de áztatás előtt vágjunk le belőle egy-egy kis darabot a száránál és fejénél, hogy kioldódhasson a hatóanyag. A csipkebogyótea élénkít, oltja a szomjúságot is.

Ha a csipkebogyóteát narancslével, mézzel keverjük össze, még egészségesebb italt kortyolhatunk hidegen vagy melegen egyaránt.

Készül a csipkebogyóból likőr, pálinka is, de erős, karakteres ízét nem kedveli mindenki.

Ételek csipkebogyóból

Az igazi, hagyományos csipkebogyólekvárt kétszer főzik és kétszer passzírozzák, de vannak egyszerűbb receptek is. Sok helyen palacsintát is töltenek az érett csipkebogyóból készülő hecsedlilekvárral, de nagyon jól kiegészíti a vadételeket is.

A svédek kedvelt levese a csipkebogyóleves, ahogy ők hívják: a Nyponsoppa (ejtsd: niponszopa). Ehhez a szárított csipkebogyót hideg vízbe kell áztatni két órára, majd felforralni, turmixolni, szitán áttörni, és forró vízzel felengedni. Cukorral, fűszerekkel ízesíthető, manduladarabokkal, mandulás puszedlivel, tejszínhabbal tálalják. Sűrűbb formájában vaníliafagyival is nagyon finom.

Amit még érdemes tudni

- Ne szedjünk csipkebogyót forgalmas és poros utak mentén.
- Leszedés után vágjuk le a szárát, és a fejét és tartsuk hűtőben.
- A Bibliában a lángoló, de el soha nem égő csipkebokor Mária jelképe, és Mózes elhivatottságát is szimbolizálja.

Gyömbéres csipkebogyólekvár

Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez:
80 dkg csipkebogyó
80 dkg zselírozó cukor
1 cirom leve
4 dkg frissen reszelt gyömbér

Elkészítés: A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük. Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni.
Még egyszer megmossuk a csipkebogyót, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Kb. 45 perc alatt puhára főzzük. A csipkebogyót a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk (kb. 80 dkg gyümölcsmasszára van szükség).
A gyümölcshúst elkeverjük a zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk, ahány dkg a gyümölcspép). Hozzáadjuk a citromlevet és a gyömbért. Kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. A habját leszedjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk, és hűvös helyen tároljuk.

Csipkebogyós krémes

Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
10 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt
5 evőkanál melegvíz
reszelt citromhéj
fél csomag sütőpor
A krémhez:
6 dl natúr csipkebogyólé
4 dl víz
2 csomag vaníliás pudingpor
8-10 evőkanál cukor
A tejszinhabhoz:
5 dl tejszínhab
2 csomag habfixáló
2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgát a cukorral habosra keverjük, majd hozzáaadjuk a melegvizet, és tovább keverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a sütőporos liszttel felváltva a tojássárgához keverjük. Kivajazott, kilisztezett tepsiben (21*33 cm-es, magasfalú) 180-200 fokon érdemes megsütni.
A csipkebogyólevet a vízzel feltesszük főni, majd a vaníliás pudingokat - feloldás után - belevegyítjük, felforraljuk, cukrozzuk és rövid hűlés után a piskótára öntjük és kihűtjük.
A tejszínhabot a habfixálóval és a vaníliás cukorral felverjük majd a kihűlt sütin egyenletesen elosztjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss