A kaliforniai paprikákat forró grillsütőben megsütjük. Mindet hűtőtasakba tesszük, és hagyjuk kissé hűlni. Ezután meghámozzuk őket, és a húsukat felaprítjuk.
A borecettel lábosba tesszük a paprikát a meghámozott, finomra vágott hagymával, almával, a kimagozott, felaprított csilivel, a babérlevéllel és a kakukkfűvel együtt. 6 dl vízzel felöntjük, közepes lángon felforraljuk, majd mérsékeljük a hőfokot, és 30-40 percig főzzük.
A babérlevelet és a kakukkfüvet eltávolítjuk, a keveréket botmixerrel pürésítjük, végül leszűrjük.
A leszűrt paprikalét lábosba öntjük, beleszórjuk a cukrot, majd megsózzuk és megborsozzuk. Kis lángon 45-60 percig főzzük. Akkor jó, ha kissé besűrűsödik.