Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csilis csirkecomb sajtos spagettivel

75 perc
egyszerű
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • A húshoz:
  • 1 kg csirkecomb
  • 1 dl olaj
  • 1/2 db lime vagy citrom (leve)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só (csapott)
  • 1/2 tk őrölt fehér bors
  • 2-3 db friss csilipaprika
  • 2-3 ág friss bazsalikom
  • zsír
  • A tésztához:
  • 50 dkg spagetti tészta
  • 4 dkg vaj
  • 2 ek liszt (csapott)
  • 3-4 dl tej
  • bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 12 dkg sajt
  • 2 db friss csilipaprika
  • 2-3 ág friss bazsalikom

Elkészítés

  1. A csirkecombokat megtisztítjuk, és egy tálba tesszük. A páchoz egy kisebb tálba olajat öntünk, ráfacsarjuk a lime levét, belereszeljük a fokhagymát, ízesítjük a sóval, borssal és a felaprított csilivel. Ezután a páccal alaposan bedörzsöljük a combokat. A megmosott és leszárított bazsalikom leveleit összetépkedjük és a húshoz adjuk. Letakarva hűtőbe tesszük egy éjszakára vagy legalább egy órára. 
  2. Egy tepsit kikenünk egy kevés zsírral, beletesszük a combokat, és 180 fokon fóliával letakarva 30 percig sütjük, majd amikor a hús megpuhult, a fóliát levéve kb. 10 perc alatt szép pirosra sütjük.
  3. A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint sós, lobogó, bő vízben fogkeményre (al dente) főzzük, majd leszűrjük.
  4. Egy magasabb falú serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. Ezután felöntjük annyi tejjel, hogy kellemesen sűrű mártást kapjunk, és teljesen csomómentesre keverve összeforraljuk. Sóval, frissen őrölt borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és alaposan elkeverjük, hogy elolvadjon benne.
  5. Beleforgatjuk a kifőtt tésztát, megszórjuk friss, felkarikázott csilivel és nagyobb darabokra tépkedett bazsalikommal. Összeforraljuk, és a sült csirkecombokkal tálaljuk.

Megjegyzés

Sokszor úgy vagyunk az ételekkel, hogy szeretjük a megszokott, ismert ízeket, de azért néha egyszer-egyszer érdemes megpróbálni más ízben is ugyanazokat az alapanyagokat. Ehhez pedig nem kell más, minthogy legyünk elég bátrak kipróbálni másféle fűszerezéseket. Egy kevés friss, zöld fűszernövény, némi lime vagy citrom és friss csilipaprika már elég is, hogy egy hagyományos sült csirkecombot más köntösbe bújtassunk, mint ahogy megszoktuk. Persze, ennek az ételnek érdekes része a tésztaköret is, mivel ugyanazokkal a fűszerekkel készült, mint a hús, de mégis más, mivel ad egy kis pluszt az ételnek a sajtmártás miatt. A besamelt még krémesebbé tehetjük, ha a tej egy részét egy kis tejszínnel helyettesítjük. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss