Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vacsora percek alatt - így lesz igazán finom a csilis bab!

A chili con carne szó szerinti jelentése: húsos csili. Bár sokan azt gondolják, ez az étel Mexikóból származik, ez azonban nem így van, származási helye az amerikai Texas. Eredetileg egy csilis marharagú volt, ami apróra vágott marhahúsból készült. Az étel 19. századi megszületése óta számtalan változatban vált ismertté. A marhahúskockákat bab egészítette ki, ma pedig gyakran darált húsból főzik.
DARÁLT HÚSOS RECEPTEK >>>
Családi kedvenc

A különleges ízekre nyitott családok asztalára gyakran kerül csilis bab. Ez egy olyan étel, amit a gyerekek is szeretnek, és még a munka után megfáradt édesapákat is jól lehet lakatni vele.

Készletek a kamrából

Alapvetően csupa olyan alapanyagra van szükség a chili con carne elkészítéséhez, ami egy jól felszerelt kamrában megtalálható. Hagyma, fokhagyma, kevés csili, darabolt paradicsom konzerv, vesebab és kukorica, ja és néhány fűszer, de legfőbbképp római kömény. Természetesen egy tálca friss darált hús is kell, de ez gyakorlatilag pillanatok alatt beszerezhető.

Nem kell, hogy csípjen!

Ha gyerekek is esznek a raguból, nyugodtan elhagyható belőle a csili. Ha kevésbé csípősen szereti a család, elég, ha csak egy kevés kierezett, kimagozott paprikát forgatunk az ételbe, azt is csak a főzés legvégén.

Csilis bab és chili con carne - eredeti, kipróbált receptek egy helyen >>>
Mivel együk?

A húsos-babos egytálétel igazán különlegessé varázsolható, ha néhány finomsággal kínáljuk. Jól illik hozzá az egyszerű főtt rizs, de legyen az asztalon egy nagy adag friss tejföl, reszelt sajt és egy csokor durvára vágott korianderzöld is. Ha pedig még tortillachips és egy darab felkockázott, puha avokádó is szerepel a kínálatban, mindenkinek eláll majd a lélegzete.

Szuper variációk

Ebben a zamatos ételben az is nagyszerű, hogy az alapanyagok jól variálhatók. Az eredeti változat bab nélkül készült, a vegetáriánusok hús nélkül fogyasztják, mások a kukoricát hagyják ki belőle, a gyereknek pedig a csípős csili nélkül tálalják. Sokan esküsznek néhány kocka magas kakaótartalmú étcsokoládéra, amit a babbal együtt tesznek az ételbe. Az eredeti marhahúsos változat mellett érdemes kipróbálni vegyesen: darált sertés- és marhahússal. Aki pedig a szárnyasokra esküszik, az darált pulykacombbal vagy mellel is főzheti.

Hogy fűszerezzük?

Jellegzetes ízét a római köménynek köszönheti - a csili mellett. Különleges ízt kölcsönöz az ételnek, ha füstölt, őrölt piros paprika kerül bele. Mint minden paradicsomos ragu, nagyon finom lesz a babérlevéltől és kevés oregánótól. Ha pedig egy rohanó háziasszony készíti, jó szolgálatot tesz egy adag mexikói fűszerkeverék.

Csak bátran!

Csak úgy, mint egy jó halászlé vagy gulyás, a chili con carne elkészítése is számtalan módon elképzelhető. Ha nincs minden alapanyag kéznél, akkor is finom étel készíthető. Ha van egy titkos hozzávalónk, amit nagyon szeretünk, pl. az őrölt fahéj vagy rozmaring - ne habozzunk, próbáljuk ki, és fűszerezzük vele a csilis babot!

Ezek is érdekelhetnek

Friss