Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csikóstokány galuskával

90 perc
mester
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A pörkölthöz:
  • 80 dkg sertéshús (comb, lapocka)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej hagyma
  • fűszerpaprika
  • bors
  • A habaráshoz:
  • kb. 1 nagy pohár tejföl 3/4 része
  • liszt
  • A nokedlihez:
  • liszt
  • tojás
  • víz

Elkészítés

  1. A pörkölthöz a hagymát megpucoljuk, kockára vágjuk. A szalonnát felcsíkozzuk vagy felkockázzuk A húst vékony csíkokra vágjuk.
  2. A szalonnát egy serpenyőben vagy egy lábasban üvegesre pirítjuk, ezután rátesszük a hagymát, és azt is megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst, és amikor levet enged, megfűszerezzük (só, pirospaprika, bors). Puhára pároljuk 30 perc alatt. Időközben, ahogy elforr, vizet öntünk hozzá.
  3. Amint a hús megfőtt, elkészítjük a habarást. A tejfölt a liszttel simára keverjük, és adunk hozzá a tokány levéből, a hőkiegyenlítés miatt. Ezután folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáadjuk a húshoz. Ismét forraljuk kb. 5 percet, és megkevergetjük.
  4. A nokedlihez a lisztet, a tojást, a vizet és a sót összekeverjük. Nem túl sűrű és nem túl folyós masszát kell kapnunk. Nokedliszaggatóval forrásban levő sós vízbe szaggatjuk. Egyszerre csak egy kis adagot. Amikor feljön a víz tetejére, megfőtt, kiszedjük, lecsepegtetjük, bő vízben átöblítjük, és a tokánnyal tálaljuk.

Zöldborsós tokány 

MEZŐHEGYESI CSIKÓS TOKÁNY 

Megjegyzés

Az elején a szalonna eléggé füstöl, úgyhogy ablakot nem árt nyitni, egyébként isteni finom, mindenkinek ajánlom, nálunk mindenki szereti.
- GyZsuzsi

Ezek is érdekelhetnek

Friss