Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csicsókapüré: fenséges köret, ha lecserélnéd a rizst és a krumplit

default user icon
MME
Ha unod a krumplipürét, próbáld ki az intenzív ízű csicsókát, amelyből még a nagy klasszikusnál is finomabb püré készülhet. A csicsókapürét ráadásul a cukorbetegek is fogyaszthatják, mutatjuk a receptet videón.

A csicsóka alacsonyabb keményítő- és magasabb szénhidráttartalommal rendelkezik, mint a krumpli, így az egyik legnagyobb inulintartalmú növény. Ez lényegében olyan összetett cukrot jelent, ami a szervezetben szinte teljességgel fruktózzá alakul, így cukorbetegek is fogyaszthatják, természetesen a szénhidráttartalom figyelembe vételével.  Továbbá ásványi anyagokban és vitaminokban, rostokban is sokkal gazdagabb. Fogyasztható nyersen, sütve, főzve, készülhet belőle akár teljes menüsor is. 

Aki még soha nem kóstolta, de kedveli az olyan intenzív ízeket, mint ami egy képzeletbeli zsenge karalábé és kevés szarvasgomba, valamint kissé füstölt újburgonya és enyhén borsos zsenge káposztatorzsa, no meg némi friss articsókaszív elegyítéséből számos aromaanyaggal keverve elővarázsolható volna, mindenképp próbálja ki! A csicsóka remek kiegészítői lehetnek pl. a burgonya és a hagymafélék, de a zöldfűszerek használatának is csak a képzelet szab határokat. Mivel nagyon intenzív és komplex ízek rejlenek benne, karakteres fűszerekre nincs is szükség az ízesítésénél, mégis fantasztikusan gazdag, rendkívül ízletes és egészséges fogások készülhetnek belőle.

Az egyetlen nehézséget a hámozása jelenti, bár vannak, akik a héj ledörzsölése mellett voksolnak, és nem vesződnek az eltávolításával, mondván, a vitamintartalom épp a héj alatti rétegben rejtezik. Sokan csak nyersen fogyasztják, így a legegészségesebb. Leves vagy püré készítése esetén azonban tanácsos meghámozni, nagy előnye viszont a krumplival szemben, hogy inulintartalma miatt pürésíthető turmixgépben vagy botmixerrel. Most megmutatjuk, hogy készül a csicsókapüré.


Nézd meg ezeket a videókat is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss