Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csicsóka, a szegények krumplija

default user icon
SB
Csókapityók? Földialma? Tótrépa? Igen, ezek mind a csicsóka népnyelvi nevei. Méltánytalanul mellőzött, de nagyon finom és hasznos növény, ami ráadásul olyan igénytelen, hogy még trágyázni, permetezni sem kell. Nő, mint a csicsóka!
Mi az a csicsóka?

Bár botanikailag a napraforgók rokona, formája és íze leginkább a burgonyához hasonlítható. Édeskés, kicsit a dió ízére emlékeztető zöldség. Frissen salátába reszelve íze összetéveszthető akár a friss retekkel, karalábéval is. Acsicsókagumók lehetnek egészen világos sárgák, de akár vörösesbarnák is, sőt lilás árnyalatú gumókat is termesztenek. Topinambur, jeruzsálemi articsóka neveken is találkozhatunk vele piacokon. Akár két méteres növénnyé is kifejlődhet, szép sárga – a  napraforgóra hasonlító – virágai ősszel nyílnak.

Csicsóka, az igénytelen

Nemcsak zöldségféle, takarmánynövényként is hasznosítják. A benne lévő inulin nevű anyagot diabetikus készítmények előállítására használják, de alkoholt és üzemanyagot is gyártanak csicsókából. Elterjedését előmozdította, hogy nagyon igénytelen növény, jól tűri a szárazságot, hazánkban főleg a homokos területeken terjedt el. Ha egyszer elültetjük, egyhamar nem szabadulunk tőle. Cserében még télen is szüretelhetünk a csicsókából, amit érdemes azonnal felhasználni. A kerítésen kívülre is ültethetjük, sárga virágai ősszel még díszítenek is.

További tudnivalók

Észak-Amerikában őshonos növény, melyet az indiánok fogyasztottak nagy mennyiségben. Franciországban és Olaszországban termesztették először Európában. Itthon a 17. századtól terjedt el, hullámzó sikerrel. Szerencsére egyre többen kezdik megszeretni, és mára a bio zöldségtermesztés egyik legfontosabb növénye lett.

A piacon próbáljuk a göcsörtmentes példányokat kiválasztani, héján ne legyenek benyomódások, foltok. Tisztítás után tegyük vízbe, ugyanúgy, ahogy a burgonyát, hogy ne sötétedjen meg.

Mit készítsünk a csicsókából?

Krémlevesek, finom főzelékek alapanyaga. A gyerekek imádják a csicsóka csipszet, ehhez nagyon vékonyra szeleteljük vagy uborkagyaluval szeleteljük a csicsókát, majd forró olajban sütjük ki. Megpárolva, apróra vágott petrezselyemmel is nagyon finom. Burgonyás pogácsa helyett próbálkozhatunk a csicsókás pogácsával.

Ha naranccsal, citrommal, mézzel, almával együtt turmixoljuk össze, egész nap pöröghetünk a sok pozitív energiától.

Nyersen salátákban is finom. A legyalult csicsókát kóstoljuk meg vinaigrette öntetben. Mennyei.

Az élelmiszeripar rendszeresen használja tápszerek, pótkávék előállítására is.

Civilizációs betegségek ellenszere

Az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyított már, de rák-megelőző élelmiszerként is számon tartják. A benne lévő inulin nevű anyag bizonyítottan csökkenti a vér inzulin koncentrációját, ezért cukorbetegek diétájában fontos szerepe van.

A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma.

Nem elhanyagolható tény, hogy a csicsóka csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságot. Antibiotikum kúrák után is érdemes a csicsókához nyúlnunk, ha a bélflóra regenerálása a cél.

Dióval töltött csirkecomb csicsókapudinggal

Hozzávalók:
4 db csirkecomb
2 db zsemle
10 dkg dió
fél dl tej

fél teáskanál édeskömény
őrölt bors
1 db tojás
fél csokor petrezselyem
1 zöldhagyma zöldje
A pudinghoz:
25 dkg csicsóka
5 dkg vaj
1 púpozott evőkanál liszt
1 dl tej

bors
2 tojás

Elkészítés: A csirkecombot egyben hagyjuk, de a felső részéből a csontot kiszedjük, sózzuk, félretesszük pihenni, közben elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez a diót 150-160 fokos sütőben enyhén megpirítjuk. A zsemlét felkockázzuk, és beáztatjuk a tejbe. Az áztatott zsemlét, a tojást, a durvára vágott pirított diót, valamint a finomra vágott petrezselymet és a zöldhagymát összedolgozzuk, sóval, borssal, édesköménnyel ízesítjük.
A csirkecomb bőrét fellazítjuk az ujjunkkal, és megtöltjük a diós töltelékkel. Megformázzuk, és kiolajozott tepsibe tesszük, és 160 fokon kb. 1 órát sütjük. 
A csicsókapudinghoz a csicsókát megmossuk, héjastól megfőzzük enyhén sós vízben, majd lehúzzuk a héját. Konyhai aprítógépben morzsalékosra aprítjuk. A tojások fehérjét habbá verjük.
Besamelt készítünk: a vajat megolvasztjuk, ráhintjük a lisztet, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk, és besűrítjük. Félrehúzzuk, a 2 tojás sárgáját belekeverjük, hozzáadjuk a csicsókát is, végül beleforgatjuk a tojáshabot.
Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett formába öntjük, és 160 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
A diós csirkecombot a forró csicsókapudinggal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek