Milyen borsót vegyünk?
Csicseriborsó vásárlásakor vagy száraz vagy konzerv változat közül választhatunk. Amennyiben általában aznap döntjük el, hogy mi fog rotyogni a fazekunkban, akkor érdemes a konzerv verziót választani, az ugyanis áztatás nélkül, azonnal felhasználható, s nagyjából negyed óra alatt tökéletesen megfő.
Krém, kence
A csicseriborsó legismertebb felhasználási formája a humusz. A humusz egy ősi, mediterrán étel, amelynek alapja nem más, mint a csicseriborsó. A pürésített csicseriborsót általában tahinivel (szezámmagkrémmel) és olívaolajjal keverik ki, fokhagymával, citromlével és egy kevés sóval ízesítik. Tökéletes mártogatós, a csíkokra metélt zöldségek mellett a laposkenyerek, kenyérrudak, pirított bagettszeletek mind-mind jó társai lehetnek.
Saláta, leves
A csicseriborsó nagyon kellemes alapja a különféle krémleveseknek, jó partnere a sütőtöknek, krumplinak, sárgarépának vagy a paszternáknak. A tartalmasabb zöldség- vagy ragulevesekhez is adhatunk egy-egy konzervnyi, lecsöpögtetett, átmosott csicseriborsót. Ugyanígy a különféle salátákba is keverhetünk egy-két maroknyit belőle.
Raguk, főételek
Az indiai és az arab konyha számos csicseriborsós ragut ismer és szeret. Érdemes kicsit tanulmányozni ezeket a fogásokat, a csicseriborsóval könnyedén színesíthetjük a gasztronómiai palettánkat. Nagyon finom curry készíthető belőle.
A csicseriborsó kerülhet rakott ételekbe, töltelékekbe is, illetve készülhet belőle falafel, amely szintén a Közel-Keletről származó fogás. A darált csicseriborsóból készített, fűszeres pogácsákat ehetjük magában, vagy zöldségekkel együtt, pitába töltve, humusz vagy tahini kíséretében. A pogácsa fűszerezéshez az arabok által kedvelt, nálunk is beszerezhető ras el hanout keveréket használjuk. A csicseriborsó nagyon magas a fehérjetartalmának köszönhetően – a falafel és a különféle raguk mellett - jó alapja lehet még számos vegetáriánus fogásnak.