Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csészeköszöntő - gyógyteával

Orvosság fűben, fában – tartja a népszerű közmondás, melynek igazságát már a modern orvostudomány is igazolta. A jól megválasztott tea felgyorsítja a gyógyulást, hatékonyan segíti, kiegészíti az orvosi kezelést, vagy egyszerűen „csak” javít közérzetünkön.

A herbatea helyreállíthatja természetes egyensúlyunkat, ugyanakkor csillapítja a szomjunkat is. Kisebb bajainkat bátran orvosolhatjuk tehát a Teremtő patikájából. Nem mindegy azonban, mikor, hogyan és mennyi ideig alkalmazzuk őket!

A fejlett ipari országok gyógyszereinek mintegy 40%-a természetes forrásból származik, és a WHO becslése szerint a világon a betegek legalább 80%-át nagyrészt vagy kizárólag természetes szerekkel kúrálják. Hazánk az EU egyik legnagyobb gyógynövény-beszállítója, mintegy 40-50 ezer hektáron folyik gyógynövény-termesztés, amelynek nagy része exportra kerül. Itt az ideje, hogy mi is élvezzük hazánk gyógynövényeinek jótékony hatását!

A gyógyteázás szabályai

Kizárólag akkor alkalmazzunk gyógyteákat, ha olyan tüneteink vannak, melyek nem igényelnek orvosi hozzáértést, és nem szenvedünk semmilyen szervi betegségben. Ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk orvoshoz, gyógyszerészhez. A nem megfelelően kiválasztott és adagolt gyógytea káros is lehet.

A gyógynövény fajtájától függően naponta egyszer vagy többször igyunk egy-egy bögrével; étkezések előtt vagy között. Javulást már 2-3 nap alatt is elérhetünk, de egyes teákat - például a méregtelenítő gyógynövényeket - kúraszerűen 3-4 hétig szükséges inni ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék. A gyógyteák fogyasztását a tünetmentesség után is érdemes folytatni, mivel a hosszabb ideig történő alkalmazással megelőzhető a betegség kiújulása.

Háromféle elkészítési mód

Az elkészítés módját a gyógynövény állománya és hatóanyaga határozza meg.

Forrázat
Virágok, levelek, lágy, puha állományú, illetve illóolaj tartalmú gyógynövény esetén
forrázatot készítünk a következőképpen: az előírt mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű, forrásban lévő vízzel leöntjük, fedett edényben 10-20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Főzet
Durva, kemény, fás állományú növényekből
, illetve a cseranyag tartalmú gyógynövényekből főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű vízzel forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva a közben elpárolgott vizet. Készítés után rögtön leszűrjük.

Áztatás
A hideg vizes kivonatokat olyan gyógynövényeknél alkalmazzuk, amelyeknek hatóanyagai hőre érzékenyek (C-vitamin, nyálkaanyagok). Készítési mód: az előírt mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, fedett edényben úgy 5-10 órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük. Egy csésze (nagyjából 3 deciliter) vízhez általában egy evőkanál (2-3 g) teakeveréket szoktak adni.

Általános szabályként az is elmondható, hogy egy gyógyteából 1 liternél ne igyunk többet naponta. Legjobb, ha a teákat langyosan, ízesítés nélkül fogyasztjuk. Aki azonban igényli, édesítse mézzel, vagy tegyen bele frissen csavart citromlevet, de csak a már ihatóan meleg teába, hogy vitamintartalmuk ne károsodjon.

A teázás szertartását a gyógyteáknál még inkább érdemes betartanunk: nyugodtan, kortyolva ízleljük jótékony teánkat, s közben gondoljunk a megújulásunkra...!

Horváth Réka

Ezek is érdekelhetnek

Friss