Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csernobili almából főzött pálinka akadt fent az ukrán hatóságok hálóján

default user icon
MME
Még március elején foglaltak le az ukrán hatóságok 1500 üveggel abból az Atomik névre keresztelt pálinkából, amit Csernobili almából főztek. Úgy tudni, hogy a szállítmány Nagy-Britannia felé tartott, ám azt, hogy pontosan miért akadt fent az szervek hálóján, egyelőre nem tisztázott.

Az Atomikról nagy vonalakban annyit kell tudni, hogy az alkoholgyártó céget a brit Jim Smith professzor alapította ukrán munkatársaival, ami a Chernobyl Spirit Company nevet kapta. Az első üveget 2019-ben palackozták le, és a szakember akkor azt mondta, hogy semmivel nem radioaktívabb, mint bármely más vodka. Nem a meggazdagodás reménye hajtotta az alapítókat, hiszen a nedűből befolyó bevételt az atomkatasztrófa hatását még mindig komolyan nyögő ukrán régiók megsegítésére szánják.

A vállalkozást elsősorban kutatási céllal hozták létre. A szakemberek arra a kérdésre keresték a választ, hogy az úgynevezett 30 km-es zónában lehet-e olyan élelmiszereket termeszteni, amik biztonságosak és emberi fogyasztásra alkalmasak. Ez a 30 kilométeres zóna egyébként az a terület Csernobil körül, amit az 1986. április 26-án bekövetkezett atomkatasztrófa a leginkább érintett sugárzás tekintetében.

Mielőtt bárki kétségbe esne, nem ment el a szakemberek esze. Az Atomik töménye olyan almából készül, ami már jócskán a zónán kívülre esik. Narodichi városát ennek ellenére még ma is komoly szabályok kötik ahhoz, hogy bármit is termelni, vagy ültetni lehessen.


Az üvegek lefoglalásának oka még nem világos, ám Smith szerint az lehet a probléma, hogy a szállítmányon hamisak lehettek a brit piacra szánt zárjegyek. Ám ez egyelőre még csak feltételezés, az ukrán hatóságok még nem adtak ki hivatalos tájékoztatást.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek