A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd beleszitáljuk egy tálba. Hozzáadjuk a hideg zsírt (vagy vajat) és az ujjbegyünkkel összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
A tésztának lecsippentjük az 1/3-ad részét, és a hűtőbe tesszük. A maradék tésztát enyhén lisztezett felületen piteforma nagyságúra nyújtjuk ki, majd kibéleljük vele a formát.
A cseresznyét kimagozzuk, majd alaposan lecsepegtetjük. Összekeverjük a barna cukorral és egy csomag vaníliás cukorral. A babapiskótát ledaráljuk, majd összekeverjük a darált dióval, az őrölt fahéjjal, és a másik csomag vaníliás cukorral.
A piteformában lévő tésztára egyenletesen rászórjuk a diós keveréket, majd rákanalazzuk a cukrozott cseresznyét.
Kivesszük a hűtőből a félretett tésztát, majd enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk. Csíkokra vágjuk, és berácsozzuk vele a pite tetejét.
Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt készre sütjük (légkeveréses sütőben 150 fokon, 40 percig).
Amikor elkészült, félretesszük, és hagyjuk hűlni. Vaníliafagyival tálaljuk.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Én vanília fagyival tálaltam a még kissé langyos pitét, és nagyon jól összeillettek. - kgizike
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!