Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csengő barack és hosszú élet?

default user icon
SB
Az őszibarack nem olyan édes, mint a csokifagyi, viszont lehűtve ez is isteni finom.

Ha a nyári szünetben teheted, vegyél részt a barackszedésben! Nagyon jó móka! Ha nincs a családban senkinek gyümölcsöse, vedd rá a szüleidet, hogy idén Szedd Magad! akció keretében szerezzétek meg a lekvárnak valót.

Ismered a mesét a királylányról, aki szóló szőlőt, mosolygó almát és csengő barackot kért ajándékba az édesapjától? Amíg megérik a szőlő és az alma, addig a királylányok és királyfik sok-sok barackot ehetnek.

Mit tudunk az őszibarackról?
Ázsiából került hozzánk. Rokona a kajszibaracknak, szilvának és mandulának is. A kínaiak hiszik, hogy varázsereje elűzi a démonokat. Ágait amulettként használták. A hosszú élet, gyakran a halhatatlanság szimbóluma.

Mi a különbség az őszibarack és a nektarin között?
Nem sok. Az őszibarack héja nem annyira sima, mint a nektariné. A nektarin és a kopasz barack ugyanaz. A világon mintegy 800 barack- és nektarinfajta ismert.

Honnan tudod megállapítani, hogy a barack érett?
A barack külső része, ahol rásüt a nap szépen megpirul. Belül, ahol nem éri a nap zöld, majd sárga. Minden fajta másképp érik, ezért az első néhány szemnél érdemes megkérdezni felnőtt véleményét. Ha már belejöttél, érintés alapján is meg fogod tudni különböztetni az érettet az éretlentől. Tudtad, hogy a barackfa szélén és tetején lévő barackok akár 5-10 nappal korábban megérnek a belül lévőkhöz képest? Sok barackfán találni kopasz példányt, ez genetikai hibából ered. A kopasz barack is nagyon finom, de az másik fajta, másik fán nő, így termesztik.

Hogyan szedd le őszibarackot?
A barack puhább, mint az alma vagy a körte, ezért érdemes az ujjaink hegye helyett az egész tenyerünket használni. Ha az ujjunk hegyével fogjuk meg a gyümölcsöt, véletlenül benyomhatjuk, és ez nem tesz jót neki, mert a ahol erősen megnyomod, megbarnul, romlani kezd. Határozottan fogd meg a gyümölcsöt, és húzd magad felé, kicsit csavard meg, így könnyen leszakad az ágról, majd óvatosan tedd dobozba, kosárba vagy ládába. Ha piacon veszed a barackot, vigyázz rájuk, nehogy összenyomódjanak hazáig.

Mit készíthetsz belőle?
Tejjel összeturmixolva barackos italt. Megfőzve - cukorral, tejjel vagy tejszínnel -  gyümölcslevest. Gyümölcssalátát, és a gyümölcssalátából gyerek sangriát.

A gyerek sangria receptjét itt találod >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss