1. Vitaminokban gazdag!
E-, F-, B1-, B2-, B6-, D-vitamin-tartalma miatt a tökmag gyulladásgátló hatású, ezáltal erősíti az immunrendszert.
2. Antioxidánsokat tartalmaz
A tökmag szelént és Koenzim-Q-t tartalmaz, amelyek a szervezetünkben lassítják az öregedési folyamatokat, mivel megkötik a szabadgyököket.
3. Férfiaknak ajánlott!
A tökmagban lévő delta-7 fito-szterol antibakteriális és vizelethajtó hatása miatt segíti a húgyutak átmosását, fertőtlenítését. Jótékonyan hat a prosztata működésére.
4. Védi az érfalakat
A koleszterinre szüksége van a szervezetünknek a sejtfalak felépítéséhez. A tökben lévő telítetlen zsírsavak óvnak az érelmeszesedéstől, sőt, a tökmagolajnak infarktus megelőző hatása is ismert.
5. Vérszegényeknek is fogyasszák!
Nátrium, kalcium, szelén, vas, cink és magnézium tartalma miatt vérszegényre is remek gyógyír a tökmag, ahogy rendszeres fogyasztásával a csontritkulás is megelőzhető.
6. Segíti a sebgyógyulást!
A tökmagból készített olaj a magas E-vitamin tartalma miatt segíti és gyorsítja a sebek gyógyulását.
7. A székrekedés ellenszere
A tökmag olajtartalma és magas rosttartalma miatt hatásos székrekedés ellen is!
Így pörköld TÖKÉLETESRE!
- Mosd le a tökmagokat a tök húsától. Utána áztasd be a magokat, hogy tökhúst alaposan eltávolítsd.
- Érdemes a vizet, amelyben áztatod a tökmagokat, megsózni, mert a sós víz inaktiválja azokat az enzimeket, amelyek irritálhatják a gyomrot. Ráadásul a sós víz abban is segít, hogy minél több vitamin felszabaduljon a magból.
- Áztatás után terítsd szét a tökmagokat egy konyhai törlőn és hagyd száradni.
- Locsold meg olajjal (vagy vajjal) a magokat.
- Enyhéz sózd meg, és ízlés szerint fűszerezheted is: pirospaprikával, borssal, fokhagymaporral, csiliporral is. Ezen a téren kiélheted a kreativitásodat!
- Készítheted édesen is: fahéjjal, szerecsendióval, porcukrral.
- Előmelegített sütőben, 180-200 fokon 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük.