Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csemege és gyógyszer: 7 nyomos érv, miért ne dobd ki a tökmagot - így pörköld meg!

default user icon
MME
Az őszben az egyik legjobb dolog a sütőtök: isteni finomságokat készíthetünk belőle. Ám a tökmagot sem érdemes kidobni, eláruljuk, hogy miért!

1. Vitaminokban gazdag!

E-, F-, B1-, B2-, B6-, D-vitamin-tartalma miatt a tökmag gyulladásgátló hatású, ezáltal erősíti az immunrendszert. 

2. Antioxidánsokat tartalmaz

A tökmag szelént és Koenzim-Q-t tartalmaz, amelyek a szervezetünkben lassítják az öregedési folyamatokat, mivel megkötik a szabadgyököket.

3. Férfiaknak ajánlott!

A tökmagban lévő delta-7 fito-szterol antibakteriális és vizelethajtó hatása miatt segíti a húgyutak átmosását, fertőtlenítését. Jótékonyan hat a prosztata működésére.

4. Védi az érfalakat

A koleszterinre szüksége van a szervezetünknek a sejtfalak felépítéséhez. A tökben lévő telítetlen zsírsavak óvnak az érelmeszesedéstől, sőt, a tökmagolajnak infarktus megelőző hatása is ismert.

5. Vérszegényeknek is fogyasszák!

Nátrium, kalcium, szelén, vas, cink és magnézium tartalma miatt vérszegényre is remek gyógyír a tökmag, ahogy rendszeres fogyasztásával a csontritkulás is megelőzhető.

6. Segíti a sebgyógyulást!

A tökmagból készített olaj a magas E-vitamin tartalma miatt segíti és gyorsítja a sebek gyógyulását.

7. A székrekedés ellenszere

A tökmag olajtartalma és magas rosttartalma miatt hatásos székrekedés ellen is! 

Így pörköld TÖKÉLETESRE!

  • Mosd le a tökmagokat a tök húsától. Utána áztasd be a magokat, hogy tökhúst alaposan eltávolítsd.
  • Érdemes a vizet, amelyben áztatod a tökmagokat, megsózni, mert a sós víz inaktiválja azokat az enzimeket, amelyek irritálhatják a gyomrot. Ráadásul a sós víz abban is segít, hogy minél több vitamin felszabaduljon a magból.
  • Áztatás után terítsd szét a tökmagokat egy konyhai törlőn és hagyd száradni.
  • Locsold meg olajjal (vagy vajjal) a magokat.
  • Enyhéz sózd meg, és ízlés szerint fűszerezheted is: pirospaprikával, borssal, fokhagymaporral, csiliporral is. Ezen a téren kiélheted a kreativitásodat!
  • Készítheted édesen is: fahéjjal, szerecsendióval, porcukrral.
  • Előmelegített sütőben, 180-200 fokon 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss