Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csatos üveg, gyümölcsköret és tepsis hús: a mesterszakács tippjei karácsonyra!

Kocsis Bálint mesterszakács az önfejlesztő és az Emocionális Gasztronómia megalkotója, valamint a CSIKOS márka tulajdonosa. Főzőbemutatóin olyan szenvedéllyel mesél a gasztronómiáról, hogy mellette mindenkinek sütni-főzni támad kedve. A tudatos és egészséges étkezés elkötelezett híve, ezért is rajongunk receptjeiért. Bálintot a karácsonyi menüről és az ünnepi kapkodásról kérdeztük.
MINDMEGETTE: Mi lesz nálatok az ünnepi menü?

Kocsis Bálint: Mindig elmondom, hogy aki a házias, klasszikus ízeket kedveli, az próbáljon meg minden évben egy pici újat belevenni az ünnepi menübe. A tudatos táplálkozás, az egészség ilyenkor is fontos, ezért ügyelek arra, hogy karácsonyi étkezéskor a család ne fájlalja a hasát a sok nehéz ételtől. Ezért a például a töltött káposztát zabpehellyel készítem, így a végeredmény könnyebb, és utána elmarad a kajakóma. A jól bevált hétköznapi ételeket is lehet ünnepi kiadásban elkészíteni, ha megbolondítod naranccsal, fahéjjal.

MINDMEGETTE: Karácsonykor általában az a cél, hogy finom legyen az ünnepi étel... 

Bálint: Arra ösztönzök mindenkit a közös főzéseinkkor, hogy helyettesítse a cukrot mézzel, fahéjjal, liszt helyett használjon gyümölcsöt. Mi például minden karácsonykor készítünk forró gyümölcslevest szilvából, almából, meggyből ánizzsal, fahéjjal. Ezek amolyan bögréből iható levesek - tökéletes kiegészítői azoknak a perceknek, amikor a nap végén összebújunk és beszélgetünk.

MINDMEGETTE: Főzöl te is az ünnepekkor, vagy ez a te szabadnapod?

Bálint: Karácsonykor mindig én főzök itthon: állandó a halpástétom nálunk, általában sütök kacsát és mellé liba-, vagy kacsamájat is készítek gyümölcs körettel. De nem ragaszkodunk szigorúan semmilyen menühöz sem, amit a gyerekek megszavaznak, azt készítjük el. Ezért megesett, hogy karácsonykor paradicsomlevest ettünk. Amikor vacsorát készítek a családnak, ügyelek arra, hogy mindig kerüljön gyümölcs is az asztalra: almát, hagymát, édesburgonyát, narancsot sütök rozmaringgal – ez izgalmas köret, és a gyerekek is szívesen megeszik az édes ízek miatt. 

MINDMEGETTE: 24.-én nálatok is nagy a kapkodás a konyhában?

Bálint: Dehogy! Ezt direkt kerüljük. A feleségem, és én is úgy nőttünk fel, hogy a szüleink 24.-én reggel elkezdtek főzni, és este hétig ki sem jöttek a konyhából. Fontos, hogy a karácsony ne a főzésről szóljon, hanem az együttlétről, a családról. Ezért már 23-án elkészítem a menü nagy részét, 24-én pedig tespibe teszem a bepácolt húsokat, aztán betolom a sütőbe. Amíg a hús sül, játszhatunk a gyerekekkel.

MINDMEGETTE: Mesélted, hogy vannak kötelező rituálék nálatok.

Bálint: Minden évben közösen sütjük a mézeskalácsokat a gyerekekkel, ez már az ünnep része és nálunk a fiúk imádják. Aztán bevett szokás, hogy csatos üvegekbe kacsa-, vagy libamáj pástétomot készítünk: máj, aszalt szilva, rozmaring és egy kanál kacsazsír kerül az üvegekbe, aztán két órára beteszem ezeket a sütőbe. Lehűtve sokáig eláll, általában ezt visszük vendégségbe, ami mindig nagy sikert arat.

MINDMEGETTE: Melyik a karácsony legmeghittebb pillanata NÁLATOK?

Bálint: A karácsonyi reggelek. Pizsamában reggelizünk, beszélgetünk, és kipróbáljuk az új játékokat a gyerekekkel – ezek az ünnepek legértékesebb pillanatai. Ez még azokból az időkből maradt ránk, amikor szenteste dolgoztam, így a másnap reggelt töltöthettem együtt a családdal.

Ezek is érdekelhetnek

Friss