Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csatnit a fa alá!

default user icon
SB
Ez az indiai lekvárszerű finomság sokunk kedvence. A vegetáriánusok biztosan ismerik, hiszen feldobja a legegyszerűbb rizs és tésztaételt is. Az a jó benne, hogy egyszerűen el lehet készíteni, és a fantáziánk is szabadon szárnyalhat.
Mi a csatni?

A chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Szó szerint, hiszen az angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre többen ismerik. Az angolok és a franciák már az 1600-as évektől luxuscikként importálták a különböző csatnikat.
A szó hindi eredetű, jelentése nyalni. Csatnifagyit még nem ettem, de aki a csatnit egyszer megkóstolja, biztos, hogy mind a tíz ujját megnyalja utána.
Fő jellemzői: erős fűszerezésű, savanyú és/vagy édes, csípős is lehet, zöldségekből és/vagy gyümölcsökből készül, állaga kb. a befőtt és a lekvár között található félúton. Indiában a száraz és nedves csatnit is ismerik. Tulajdonképpen egyfajta fűszeres szósz, amelyet jellegetesen sós ételekhez használunk.

Mire használjuk a csatnit?

Húsok, halak mellé, tésztához és rizshez is. Sajtokkal. Töltelékként. Dél-Indiában banánlevélen szolgálják fel a különböző ízű csatnikat.

Hogyan készül?

Alapja a vöröshagyma, az ecet és a cukor. Erős fűszerezést igényel. Az indiai „csatnit készíteni”kifejezés az összetörni szinonimája. A csak zöldséget tartalmazó csatnik gyakran főzés nélkül készülnek.

Hogyan tartósítsuk?

Indiában szinte mindig frissen készítik a csatnit, 1-2 hétig hűtőben eláll. Ha ajándéknak szánjuk, még forrón töltsük üvegbe, zárjuk le, és fordítsuk fejre, így sokáig eláll. Nátriumbenzoátot és száraz dunsztot is használhatunk.

Fűszerezés

A csatnik fűszerei: só, cukor, vöröshagyma, fokhagyma, gyömbér, koriander, mustármag, pirospaprika, római kömény, babérlevél, fahéj, szegfűszeg stb.

Milyen csatnik vannak?

Ha mindent fel szeretnénk sorolni, tele lenne az oldal… Néhány ismertebb példa: alma, banán, mangó, banán, sárgarépa, paradicsom, kókusz, eper, bodza, hagyma, birs, áfonya, ananász. A gyümölcsöket keverhetjük, és zöldség-gyümölcs párosításokat is kipróbálhatunk. A lényeg, hogy az ízek legyenek komplementerek. Nagyon jó az alma–hagyma, a vöröshagyma-barack, de sajtokhoz például a lilahagyma csatni kihagyhatatlan.

Alap csatni
5 evőkanál cukrot (jó, ha barna) pirítunk fazékban. Olvadás után karamellizáljuk egy kicsit, majd hozzáadunk 1 dl borecetet és 4 dl vizet. Sózzuk. Hozzáadunk 50-60 dkg apróra kockázott gyümölcsöt, zöldséget (pl. alma-hagyma, mazsola-paradicsom, borsmenta-barack, birsalma-áfonya, vöröshagyma-barack. Fűszerezés például: curry, koriander, chili stb. Kis lángon főzzük (1-2 óra), míg az ízek összeérnek, de a hozzávalók nem főnek szét.

Alma-barack csatni
1 kg savanyú alma
1 doboz őszibarack befőtt
néhány szem szilva
2 evőkanál mazsola
25 dkg cukor
6 gerezd fokhagyma
2 evőkanál currypor
1 kávéskanál kömény
1 kávéskanál gyömbér
1 kávéskanál cayenne bors (vagy csípős paprika)
1 kávéskanál só
0,5 dl ecet

A megtisztított, felkockázott gyümölcsöket az ecettel és a fokhagymával feltesszük kis lángon főzni. A cukrot külön lábosban pirítjuk, majd felöntjük fél deci vízzel, és addig melegítjük, míg szép folyós lesz. Ekkor a gyümölcsös péphez öntjük, fűszerezzük, és lekvárszerűre főzzük.

Szilva csatni
1 kg szilva kimagozva
1 nagy hagyma
2 dl ecet (fehérbor vagy almaecet )
50 dkg barnacukor
30 dkg mazsola
1 káváskanál só
3 kávéskanál curry vagy garam masala
1 kávéskanál mustármag
1 fokhagyma gerezd
2 kávéskanál gyömbér reszelve
10 kardamon mag

Felkockázzuk a szilvát és a hagymát. Minden hozzávalót edénybe teszünk és felforralunk. Lassú tűzön, fedő nélkül kb. 1 órát főzzük. Kivesszük a kardamonmagokat, ha akarjuk. Tiszta, meleg üvegekbe töltjük, lezárva fejre állítjuk, egy hónapig érleljük.

Aszalt barack vöröshagyma csatni
3 kisebb hagyma
3 fokhagyma gerezd
10 dkg szárított barack
1 evőkanál olivaolaj
1 fahéj rúd
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt kömény
10 dkg méz

A hagymát, fokhagymát és a barackot felkockázzuk. A hozzávalókat egy lábosban összekeverjük és 30 percig alacsony hőfokon sűrűsödésig főzzük. A fahéj rudat eltávolítjuk. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.

Birs csatni
Hozzávalók:
3 nagy birs
2-3 chilipaprika
35 dkg barna cukor
2 dl fehérborecet
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér  

Elkészítése: A birseket megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, majd kockákra vágjuk és megsózzuk. A chilipaprikát hosszában félbevágjuk, a magjait kikaparjuk, és nagyon apróra vágjuk. Edénybe öntjük az ecetet és a cukrot, felforraljuk, majd gyenge tűzön 5 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a birset, a gyömbért és a chilit. 1 órán át főzzük gyenge tűzön, időnként megkeverjük. Tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk. Hűtőben 2 hétig eláll, ha később szeretnénk fogyasztani, tegyük mélyhűtőbe vagy tegyünk a tetejére egy pici szalicilt.

 Csatnik a Mindmegettén

Ezek is érdekelhetnek

Friss