Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pékség otthon: így készül az igazi császárzsömle

A pandémia óta tudjuk, hogy bármit el tudunk otthon készíteni, még egy bonyolultnak tűnő péksüteményt is. Ráadásul ha van egy kis kézügyességed, tényleg nem okoz gondot még a császárzsömle megformázása sem. Mutatunk egy igazán klassz receptet!

A császárzsömle készítésétől sokan a megformázása miatt tartanak. Ha követed az elkészítésre vonatkozó leírást, biztosan sikerülni fog – ráadásul túl sok idő sem kell hozzá, hogy az asztalon gőzölögjön a friss, ropogós zsömle. Ebből a mennyiségből 12 darab lesz, így ideális egy családi reggelihez, vagy tízóraira, uzsonnára.

Hozzávalók:

  • 700 g finomliszt  
  • 2 teáskanál só  
  • 1 teáskanál cukor  
  • 250 g víz  
  • 220 g tej  
  • 50 g puha vaj  
  • 20 g friss élesztő  

A tetejére:  

  • szezámmag vagy mák  

Elkészítése:

  1. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, alaposan összevegyítjük a sóval és a cukorral. A keverék közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet és a tejet, beletesszük a puha vajat, és rámorzsoljuk az élesztőt. 
  2. Kézzel vagy robotgéppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor már szép fényes, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, letakarjuk konyharuhával, és 35-40 percig kelesztjük.  
  3. A megkelt tésztát óvatosan kifordítjuk a vékonyan belisztezett munkafelületre. 12 egyforma darabra vágjuk, egyesével meggömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.  
  4. Mindegyik gombócból kb. 45 cm hosszúságú rudat sodrunk. Először a rúd közepére laza csomót kötünk, majd a felül kilógó véget alulról dugjuk be, az alul kikandikálót pedig felülről, a tészta közepébe. Kissé megigazgatjuk, hogy szép kerek császárzsemleformát kapjunk.  
  5. A megformázott tésztákat két nagy, sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, 4-5 cm helyet hagyva közöttük. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk újabb 30 percig kelni.  
  6. Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra, az aljába bekészítünk egy fémedényt.  
  7. A megkelt zsemléket lepermetezzük langyos vízzel, és megszórjuk mákkal vagy szezámmaggal. Ismét lepermetezzük vízzel, majd a tepsiket betoljuk a forró sütőbe. A fémedénybe öntünk egy deci forró vizet, hogy gőz keletkezzék, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját.  
  8. A császárzsemléket kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Utána kivesszük a forró vizes fémedényt, elzárjuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk ki egy fakanállal, és 5 percig még bent hagyjuk a zsemléket. Végül rácsra rakva hagyjuk kihűlni a péksüteményeket.  


Ezek is érdekelhetnek

Friss