Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 egyszerű császármorzsa-variáció, amit ki kell próbálnod!

A császármorzsa vagy smarni népszerűsége hosszú ideje töretlen. Nem is csoda,hiszen egyszerűen elkészíthető, nem igényel sütőt, nem kell vele órákig pepecselni, ráadásul gyorsan el is fogy.

Bár több legenda szól a császármorzsa kialakulásáról, a legelterjedtebb történet Ferenc József egyik vadászatához kapcsolódik.

Egy alkalommal vadászat közben a császár lemaradt kísérőitől. Az erdőben eltévedve egyre éhesebben próbálta megtalálni társait, de csak egy kunyhóra bukkant. A szegény ház gazdasszonya épp vacsorát készített, amikor az uralkodó bekopogott hozzá. Az öreg parasztasszony megilletődött a nem várt vendéget látva, és bár csak szerény étekkel szolgálhatott, szívesen kínálta vele őfelségét. A tojásból és lisztből készült eledelt Ferenc József eleinte kétkedő tekintettel nézte, de éhsége nagyobb úr volt, és nekilátott a falatozásnak. Míg az asszony mentegetőzött, mondván, ez csupán egy kis morzsa, a császár jóízűen fogyasztotta el a feltálalt fogást. Miután az uralkodó lenyelte az utolsó falatot is, megjegyezte: "Na igen, de nem akármilyen, ez császármorzsa!"

Egy másik történet szerint az udvari szakács kedveskedni akart az étvágytalan császárnénak, Sisinek. Erzsébetnek ugyan nem ízlett a neki szánt desszert, annál inkább férjének, így az eredetileg császárnőmorzsának (Kaiserin Schmarrnnak) keresztelt ételt egyszerűen átnevezték császármorzsának.

Valószínű azonban, hogy már jóval a fenti történetek elterjedése előtt ismerték ezt a fogást, ami a hegyekben lakó pásztorok közkedvelt étele volt. Ám elképzelhető, hogy mai változatának kialakulásához volt némi köze Ferenc Józsefnek is.

Válogass császármorzsa-receptjeink közül >>>
Az alaprecept

Hozzávalók (4 személyre):

5 dkg mazsola, 4 ek rum, 3 tojás, 20 dkg liszt, 2 ek porcukor, csipetnyi só, 1 tasak vaníliás cukor, 2,5 dl tej, 1 citrom, 5 dkg vaj, 1 kis üveg szilva- vagy baracklekvár (esetleg -befőtt), a szóráshoz vaníliás porcukor

Elkészítése:

1. A mazsolát forró vízben megmossuk, leszűrjük és meglocsoljuk 3 ek rummal. A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a sót, a vaníliás cukrot és a tejet. A robotgép keverőpálcájával sima tésztává keverjük, majd kb. 20 percig állni hagyjuk.

2. A tojásfehérjéhez adunk 1 tk kifacsart citromlevet, majd kemény habbá verjük, és a tésztába forgatjuk. Hozzáadjuk a mazsolát és belereszeljük a citrom héját.

3. Teflonserpenyőben felforrósítjuk a vajat, beleöntjük a masszát, és az egyik oldalát megsütjük. Fa keverőlapáttal apróra tépkedjük, majd jól átforgatjuk, és aranybarnára pirítjuk. Közben a szilvalekvárt 1 ek rummal összekeverve felmelegítjük. A császármorzsát tálaláskor megszórjuk vaníliás porcukorral, és a meleg szilvalekvárral kínáljuk.

Császármorzsa szilvakompóttal

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg szilva, 1 citrom leve, 20 dkg cukor, 1 fahéjrúd, 2 szegfűszeg, 4 tojás, 5 dl tej, só, 35 dkg liszt, 1-2 ek ásványvíz, 1 dkg vaj vagy margarin, 1-2 ek mazsola, 1 ek porcukor

Elkészítése:

1. Felforralunk 1 dl vizet a citromlével, 15 dkg cukorral, a fahéjjal meg a szegfűszeggel. Beletesszük a félbevágott, kimagozott szilvát, és 8-10 percig főzzük. A kompótot lefedve hűlni hagyjuk.

2. Közben a tojásokat szétválasztjuk. A tejet összekeverjük a tojássárgájákkal, a maradék cukorral meg csipetnyi sóval. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, az ásványvizet, és óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket.

3. A vajat nagyméretű teflonserpenyőben felhevítjük, beleöntjük a tésztát, és egyenletesen megszórjuk a mazsolával. Amint a tészta alja aranybarnára sült, lapáttal széttördeljük, és megfordítjuk a darabokat. 2 villa vagy fakanál segítségével még morzsalékosra törjük, és kevergetve megsütjük. Porcukorral meghintve, a kihűlt kompóttal kínáljuk.

smarni A legegyszerűbb módon

Hozzávalók (1 személyre):

1 tojás, 2 dl tej, búzadara, 1 ek cukor, só, lekvár ízlés szerint, a sütéshez kevés olaj

Elkészítése:

1. A tojást alaposan (robotgéppel) elkeverjük a tejjel. Hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót és annyi búzadarát, hogy híg masszát kapjunk.

2. Hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára, amíg a búzadara megdagad.

3. Teflonserpenyőben kevés olajat forrósítunk, ráöntjük a masszát, és folyamatosan kevergetve addig sütjük, míg a tészta morzsákra esik szét. Még melegen, szilva-, körte-, alma- vagy más, pikáns ízű lekvárral tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss