Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csak élvezzük az életet – illatos szőlőfajták

default user icon
MME
Aki a borokkal ismerkedik, az szinte biztos, hogy az illatos fajtákkal kezdi. Remek bevezető a borok világába egy pohár sauvignon blanc, Irsai Olivér vagy sárga muskotály. Ha egy könnyen szerethető bort keresünk, ami soha nem hagy cserben, akkor meg is találtuk, amire vágytunk.

A szőlőfajták határozzák meg egy bor jellegét, ezért is van könnyebb dolgunk, ha egy palackra ráírják, hogy milyen fajtából készült. Ez már sokat segít abban, hogy tudjuk, mire számíthatunk, ha leemeljük a polcról.

A borászok a Vitis vinifera szőlőfaj terméséből készítik a borokat, így mindegyik szőlőfajta, amit ismerünk – legyen akár kék vagy fehér –, ennek a fajnak a változata. Az, hogy valamelyiket illatosnak vagy éppen jó értelemben véve neutrálisnak hívunk, az aromajegyein alapszik. Viszonylag egyszerű megkülönbözetni, ha beleszagolunk, és intenzív, könnyen megjegyezhető virágos és gyümölcsös jegyeket érzünk benne. Az lesz az illatos.

Korán érő fajtákról beszélünk, amiknél jól el kell találni a szüret időpontját, hiszen ha átbillenek a tökéletes érettségen, akkor a magasabb alkoholtartalom mellett elveszik a frissességük. Ezek a borok jellemzően élesztő hozzáadásával erjednek, acéltartályban készülnek, csavarzárral, és nem titkoltan azzal a céllal, hogy egy-két éven belül megigyuk őket.

Ilyen illatos, aromagazdag fajta például az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a sauvignon blanc, a tramini, a muskotály különböző fajtái, a királyleányka vagy a zenit. Ahogy a trendek a könnyebb, üdébb, kevesebb hordós érlelés felé billentik az ízlésünket, úgy lesznek ezek a borok egyre keresettebbek. Egyszerűen jó inni őket, és anélkül fedezhetünk fel bennük szőlővirágot, vágott füvet, citromot, rózsát, hogy órákig kéne szálazgatni az illat- és ízjegyeiket. Mondhatnánk, hogy némelyik szinte orrba vág, olyan intenzív, de ezt nem is bánjuk ebben az esetben.

A fajtaborokon kívül készülnek cuvée-k az illatosok házasításával, illetve a neutrálisakat is fel lehet turbózni velük, hogy egy könnyen szerethető, populáris bort kapjunk.

A népszerűségük töretlen, és mivel hétköznapi borokról van szó, megfizethetőek, és könnyen hozzájuk lehet jutni szinte bárhol és bármikor. Ha bevásárláskor egy palack belekerül a kosarunkba, érdemes a stílusához passzoló, könnyű ételekben gondolkodni. Saláták, szendvicsek, halas és csirkés fogások, rizottó, friss sajtok, gyümölcssaláta mellé – tényleg olyasmik, amiket egy hétköznapi estén gyorsan összedobunk. A muskotályos, pici maradék cukros borokhoz még egy gyümölcsös desszert is jól passzol.

Frittmann Cserszegi Fűszeres 2019

Soltvadkerten, az ország legnagyobb borvidékén, a Kunsági borvidéken található a Frittmann Pincészet. A család több generációra visszamenőleg is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkozott, és mára már a legfiatalabbak is bekapcsolódtak a pincészet mindennapi életébe. A széles portfólióban megtalálhatóak az illatos szőlőfajták is, mint például ez a cserszegi. A borban fehér virágokat, almát és citrusféléket találunk. Könnyed, gyümölcsös bor, amit ne féljünk akár fröccsnek is elkészíteni.

Nagygombos Illatos Fehér 2019

A mátrai borászatot Barta Anna vezeti, aki főleg a rozékra fókuszál, de a birtokon megtalálható sokféle szőlőfajta lehetővé teszi, hogy a fehér- és vörösborok terén is kipróbálja magát. Az Illatos Fehér egy könnyed, friss cuvée három illatos fajtából, traminiból, sárga muskotályból és cserszegi fűszeresből házasítva. Gyümölcsös, fehér virágos aromát érzünk a pohárba szagolva, ízében fehér húsú őszibarackot, szőlőt, ananászt és lime-ot találunk, az ízeket a menta és a fehér tea teszik még izgalmasabbá. Könnyed bor élénk savakkal és kedves üdeséggel.

Kamocsay Ákos Hilltop Prémium Irsai Olivér 2018

A neszmélyi pincészet főborásza, Kamocsay Ákos változatos szőlőfajtákkal telepítette be a szőlőterületeket, többek között népszerű, illatos borokat adó tőkékkel is. A legjobb dűlőkben, hozamkorlátozással termett szőlőkből készül az ő nevét viselő Prémium borcsalád. Ennek a tagjaként ez az Irsai egy kicsit kakukktojás, hiszen teltebb, mint a megszokottak. A zöldfűszeres, citrusos jegyek mellett barackot érezni benne. Alacsony alkoholtartalom és lágyság jellemzi, ezért jól passzol krémlevesekhez, tejszínes tésztaételekhez.

EGY PALACK CHARDONNAY MINDIG KLASSZIKUS ÉS JÓ VÁLASZTÁS >>> 

TOKAJI SZŐLŐFAJTÁK - EZEKBŐL KÉSZÜLNEK A LEGFINOMABB TOKAJI BOROK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss