Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csábító, édes reggelik: a szuperegészségestől a kalóriabombáig

Vannak, akik számára csak és kizárólag akkor indul jól a reggel, ha valamilyen édes finomsággal kezdik a napot. Szerencsére az édes reggeli kedvelői számtalan fogás közül választhatnak, egészen az egészséges falatoktól a kalóriadús csodákig.
Müzli, granola, kása

A müzli jó alternatíva. Édes, roppanós, ugyan nem annyira kalóriaszegény, cserében rengeteg hasznos tápanyag és sok-sok rost van benne. A müzlinek számtalan válfaja ismert, a hengeret, puffasztott gabonától kezdve a különféle granolákig. A pirított magvakkal, aszalt vagy liofilizált gyümölcsökkel, csokoládéval gazdagított pelyhek széles választékában mindenki megtalálhatja a kedvére valót, de kis időráfordítással mi magunk is elkészíthetjük a tökéletes mixet, amiben minden benne van, amit csak szeretünk.

Házi joghurt

Az édes és egészséges reggelik sorában előkelő helyen áll a joghurt. Az édes, ízesített joghurtot vehetjük készen, de az is jó megoldás, ha házi lekvárral, frissen pürésített gyümölccsel keverve fogyasztjuk a natúr változatokat. Sokféle módon elkészíthetjük, gazdagíthatjuk müzlivel, pirított magvakkal, szárított, aszalt gyümölcsökkel, ahogy csak szeretnénk. Sőt, még a joghurtot is készíthetjük magunk, ha van hozzá eszközünk, időnk és kedvünk.

Smoothie, turmix

A gyors, édes, egészséges reggelik közé tartozik az utóbbi évek nagy kedvence a smoothie. A  finom, selymes ital bármiből előállítható. A szezonális zöldségek, gyümölcsök jó helyre lelhetnek benne. Édesíthető, gazdagítható, így valóban édes, krémes finomságot varázsolhatunk belőle. A smoothiet kiegészíthetjük joghurttal, adhatunk hozzá tejet, ízesíthetjük magtejekkel, édesíthetjük mézzel, szteviával, cukorral vagy bármilyen sziruppal. A smoothie mellett persze a klasszikus turmixok is ott várakoznak a sorban, hiszen ki tud ellenállni egy jóféle banánturmixnak vagy egy tejes, gazdag, magokkal pettyezett eperturmixnak, ami még akkor is finom, ha már elmúlt a május és fagyasztott alapanyagokból készítettük.

Kalács, tekercs, briós

A gazdag édes reggelik azonban nem csupán egy kortynyi élvezetből állnak, az igazi rajongók számára a kelt tésztáé a főszerep. Az édes kelt tészta tojásban gazdag, tejszínnel készül, nincs benne túl sok cukor, foszlik, önmagában is csodálatos, de egy kis vajjal és házi lekvárral már egészen más dimenziókba visz. A kalács mellett a reggeli dőzs fontos kelt tésztás kelléke a kontyos briós vagy a különféle töltött tekercsek, ahol a kakaón és a vaníliakrémen túl szinte bármilyen finomság megbújhat a tésztafonatok között. A kelt tésztához kakaó vagy forró csokoládé dukál, esetleg egy nagy bögre tejeskávé, amibe belemárthatjuk a csücskét.

Muffin, croissant, scone

Nem csak kelt tésztás finomságok kerülhetnek a reggelizőasztalra. A kevert tésztás muffinok és az angolok sütőporral készített, édes tésztája, a scone is helyt kell, hogy kapjon rajta. A muffinokat a szokott módon ízesíthetjük, kedvünk szerint, szinte bármivel. A scone a legtöbb esetben ennél egyszerűbb, tálaláskor válik igazi remekművé, amikor a félbevágott sconet megkenjük lekvárral, majd frissen felvert tejszínhabot ültetünk rá és így esszük. Nem véletlen, hogy az angolok rajonganak érte és az ötórai tea is elképzelhetetlen nélküle. A croissant külön kategóriát képvisel. Légiesen könnyű tésztája sok órai munkával otthon is előkészíthető, de szerencsére a bolti változatok közt is találni igazán finomakat. A croissant önmagában is élmény, de lekvárral, mogyoró- vagy csokoládékrémmel is kitűnő. Érdemes kipróbálni a mandulakrémmel töltött változatát is.

Gofri

A belga gofri a nagyobb, családi reggeliken ideális. Gyorsan bekeverhető a tészta és tempósan meg is sül. A gofris reggelik össznépi partivá alakulhatnak, főleg, ha kellő mennyiségű gofri és különféle feltét áll rendelkezésünkre. A gofrihoz remek választás a lekvár, a tejszínhab, a mogyoró- és csokoládékrém, illetve a puding, amelyet szintén gyorsan előkészíthetünk.

Amerikai palacsinta

Az amerikai palacsinta szintén könnyen összeállítható, nagyobb csapat számára is előkészíthető édes reggeli. Akkor az igazi, ha legalább 3-4 darabot halmozunk a tányérunkra, közéjük lekvárt kenünk vagy csak valamilyen jóféle mártással nyakon öntjük. A juharszirup mellett használhatunk bármilyen gyümölcsöntetet, csokoládészószt is. Friss gyümölcsökkel kiegészítve mutatós és kiadós reggeli.

Édes francia pirítós (Pain perdu)

A csalóka név mögött afféle bundás kenyér rejlik, ahol a töltelék a két szeletnyi kalács vagy más, édes péksütemény között a legtöbb esetben édes, fűszeres vaj. A megkent szendvicset ezután tejjel lazított tojásba kell forgatni, majd bő, forró olajban kisütni. Az így kapott pirítóst lekvárral, juharsziruppal, gyümölcskompóttal vagy bármilyen más édes mártással fogyaszthatjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss