Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csábító csokoládé

A Főzőiskola ínyenceknek sorozat Csokoládé című receptkötete egyszerű, könnyen követhető lépésekben mutatja be, miként varázsolhatsz asztalodra remek csokoládés finomságokat. Krémes felfújt, fondü, szorbet, hab, keksz, torta - mind-mind csokoládéból! Téged mivel lehet elcsábítani?

A könyv kitűnő ajándék minden alkalomra. A karácsonyfa alá is jó, ha kerül olvasnivaló. A léleküdítő irodalmat pedig remekül kiegészítik az igényes, szép kiállítású, praktikus szakácskönyvek.

Egy kis ízelítő a Csokoládé című könyvből:

Csokoládé tésztabundában

Hozzávalók 48 darabhoz:
30 dkg darabokra tört, jó minőségű étcsokoládé
2 dl zsíros tejszín
kakaópor a formázáshoz
liszt a forgatáshoz

A sörtésztához:
25 dkg finomliszt
1 evőkanál burgonya- vagy kukoricakeményítő
1 evőkanál olaj
1 csipet só
1 db tojás
2,25 dl sör
2 tojásfehérje
1 evőkanál kristálycukor
bő olaj a sütéshez

Elkészítés:
1. A csokoládét keverőtálba tesszük. Egy vízzel félig megtöltött edényben vizet forralunk. Ha a víz felforrt, az edényt lehúzzuk a tűzről, a keverőtálat a peremére ültetjük, úgy, hogy a tál alja ne érintkezzen közvetlenül a forró vízzel. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd levesszük az edényről. A tejszínt kis edényben forráspontig hevítjük, majd a csokoládéra öntjük, és simára keverjük. A keverőtál oldalára tapadt csokoládékrémet is a masszába kanalazzuk, majd a tálat lefedjük, hűtőbe állítjuk, míg a krém megdermed.
2. A csokoládékrémet habzsákba szedjük és 48 labdácskát nyomunk a sütőpapírra. Nem baj, ha nem sikerül tökéletes gömböket alkotnunk. A labdácskákat visszatesszük a hűtőszekrénybe, hogy újra megdermedjenek, majd kézzel egyforma méretű, sima golyókat formálunk belőlük. Érdemes kakaóporral behinteni a tenyerünket, hogy a massza ne ragadjon hozzá. A kész golyócskákat lefagyasztjuk.
3. A sörtésztához a lisztet a keményítővel mély tálba szitáljuk és közepébe mélyedést nyomunk. Az olajat a sóval és a tojással a mélyedésbe öntjük. A lisztet a széléről apránként beledolgozva alaposan kikeverjük, míg egyenletes, sima masszát kapunk. A sört lassan belecsorgatva, közben állandóan keverve, sima, nem túl folyékony tésztát készítünk.
4. Az olajat fritőzben vagy harmadáig megtöltött, nagyméretű, öntöttvas sütőedényben 200 fokra hevítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a cukrot hozzáadjuk, és a tojáshabot kíméletesen a sörrel kikevert tésztába forgatjuk. Két-három csokoládégolyócskát veszünk ki egyszerre a fagyasztóból, lisztben megforgatjuk, majd egy hosszú nyelű fogó segítségével a sörtésztába mártjuk. Bő, forró olajban a fánkocskákat 3-5 percig sütjük, míg finoman megbarnulnak. Ne tegyünk egyszerre túl sok golyócskát a forró olajba, mert sokat veszít a hőmérsékletéből. A kisült tésztagömböket azonnal kiemeljük, és konyhai papír törlőkendőn lecsepegtetjük. A maradék golyócskákkal hasonlóképpen járunk el. A tésztagömböket tálalás előtt megszórjuk kakaóporral. A legfinomabb melegen, nagy adag vaníliafagylalttal körítve.

Előkészítés: 80 perc + fagyasztás
Sütés: 30 perc


Meleg csokoládéhab pisztáciaöntettel

Hozzávalók 8 személyre:
18,5 dkg darabokra tört, jó minőségű étcsokoládé
15 dkg puha vaj
3,5 evőkanál kakaópor
6 db tojás
22,5 dkg kristálycukor

A pisztáciaöntethez:
2 dkg apróra vágott natúr pisztácia
2,5 dl tej
3 tojássárgája
2,5 evőkanál kristálycukor
1-2 csepp vaníliaaroma

+ párolt körteszeletek a tálaláshoz

Elkészítés:
1. A pisztáciát a sütő grillfokozatán, állandóan forgatva, pár percig pirítjuk, majd konyhai robotgépben felaprítjuk. A tejet lassan forráspontig hevítjük. Ez idő alatt, keverőtálban, a tojások sárgáját a cukorral világossárga habos krémmé verjük. A tejet hozzákeverjük a tojásmasszához, átöntjük egy másik edénybe, és takaréklángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük. Amikor a krém a kanalat egyenletesen bevonja, levesszük a tűzről, átszűrjük, hozzáadjuk a vaníliaaromát, belekeverjük a pisztáciát, és hidegre tesszük.
2. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Nyolc darab, egyenként 1,5 dl űrtartalmú (8 x 3,5 cm) felfújtasformát kivajazunk. A csokoládét keverőtálba tesszük. Edényben vizet forralunk, majd levesszük a tűzről, a keverőtálat a peremére ráültetjük, ügyelve arra, hogy a tál ne érintkezzen közvetlenül a forró vízzel. A csokoládét a gőz fölött felolvasztjuk. A vajat fakanállal habosra keverjük, beleforgatjuk a kakaóport, majd óvatosan belekeverjük az olvasztott csokoládét is.
3. A hat tojássárgáját 12,5 dkg cukorral addig verjük, míg a massza a kétszeresére szaporodik. Ezt is a csokoládés keverékhez adjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral olyan kemény habbá verjük, hogy lágy csúcsokat képezzen. Három részletben óvatosan ezt is a csokoládés keverékbe forgatjuk. A masszát a formák háromnegyedéig töltjük, majd a sütőben körülbelül 25 percig sütjük, míg a hab megszilárdul. Tányérra borítjuk, a lehűtött pisztáciaöntettel körülöntjük, és a párolt körtével azonnal tálaljuk.

Előkészítés: 20 perc
Sütés: 35 perc

 

LE CORDON BLEU
Főzőiskola ínyenceknek

Csokoládé

Kiadja a Vince Kiadó

Még több könyvet ajánlunk! >>>

 

Karácsony a Nanán >>>
Ünnepi horoszkóp az Astroneten >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss