Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt tette a legtöbb ember, mielőtt elkapta a koronavírust

default user icon
MME
Világszerte emelkedik a koronavírusosok száma, hazákban is közel százezer aktív fertőzött van. De hogy terjedhet ilyen ütemben a vírus, ha betartunk minden szabályt és óvintézkedést? Az amerikai járványügyi hatóság szerint megvan a válasz. Kiderült, hol kapják el a legtöbben a koronavírust.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is egyre csak nő a koronavírusos betegek száma, és egyre többen igényelnek kórházi ellátást. Pénteken ismét több, mint ötezer magyarnál mutatták ki a fertőzést (COVID-19), ezzel már 131 000 fő fölé emelkedett a fertőzöttek száma. A legfrissebb adatok szerint az elhunytak száma 2883 fő, 29 802-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 99 202 fő. Jelenleg 6690 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 518-an vannak lélegeztetőgépen. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása. 

A világon számos vizsgálat zajlik, többek között vakcina- és gyógyszerkutatás, illetve viselkedéskutatás, melyeknek célja feltérképezni, hogy miként terjedhet ilyen hatalmas ütemben a vírus annak ellenére, hogy szinte az összes országban szigorú korlátozásokat vezettek be. Az emberek nagy része immár kerülni a zsúfolt helyeket, nem tartunk tömegrendezvényeket, maszkot viselünk, figyelünk a higiéniára, és szinte mindenki zsebében ott lapul a kézfertőtlenítő. De akkor mégis hogyan terjed ilyen szédületes sebességben a vírus? Erre a kérdésre keresi a választ az amerikai járványügyi és megelőzési hatóság (CDC).

A kutatók a víruson átesett emberek előzetes viselkedését vizsgálták. Kiderült, hogy a fertőzöttek jelentős része nem tömegben kapta el a koronavírust, hanem kis csoportos baráti- vagy családi talákozón.

"A kis csoportos összejövetelek terjesztik a leginkább a COVID-19 vírust, hiszen nyilvános helyeken most már mindenki óvatos, ám ez az éberség lankad, amikor akár csak pár fővel, a családunkkal vagy a barátainkkal találkozunk. Azt látjuk, hogy jelenleg a legnagyobb veszélyt ezek az összejövetelek jelentik" - mondta Robert Redfield, a CDC kutatója.

"Elég egy tünetmentes fertőzött. Ő négy-öt másiknak adja át a vírust egy ilyen néhány fős találkozón. Ezt tartsuk szem előtt, különösen az ünnepek alatt! Sajnos egyre rosszabb a helyzet világszerte, az pedig, ha össze-összejárunk egy háztartásnyi emberrel, nagyban hozzájárul a számok meredek emelkedéséhez " - nyilatkozta Redfield, aki azt tanácsolja, idén a virtuális térben ünnepeljünk a családdal és a barátainkkal.

Ajánljuk még:

ILYEN ÍZT IS ÉREZHETNEK A KORONAVÍRUS BETEGEK >>> 

BEVÁSÁRLÓLISTÁT ÁLLÍTOTT ÖSSZE A NÉBIH: EZEKET VEDD MEG KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN >>> 

ERŐSÍTSD AZ IMMUNRENDSZERED! ÍGY TÁPLÁLKOZZ A KORONAVÍRUS IDEJÉN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss