Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jön a pénztár nélküli, önkiszolgáló bolt: ez lehet a magyarok új kedvenc üzlete

Az önkiszolgáló kassza az első lépés volt afelé, hogy a boltok teljesen eladómentessé váljanak. Több országban is léteznek már ilyen üzletek, hamarosan pedig a magyarok is kipróbálhatják, milyen egy eladó nélküli helyen vásárolni!

Az eladó és kassza nélküli, önkiszolgáló bolt nem egy vadonatúj ötlet, ugyanis az első ilyen üzletet 2016-ban nyitották az Egyesült Államokban. Az Amazon Go lényege, hogy nem kell sorban állni, az ember egy applikáció segítségével vásárol és fizet, és mint kés a vajon, úgy halad át a sorok között egyenesen a kijáratig. A technológiát folyamatosan csiszolgatják és egyre több üzletlánc kísérletezik hasonló bolt létrehozásával.

Hamarosan akár a magyarok is kipróbálhatják, milyen egy eladó nélküli bolt

Szlovákia legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca, a COOP Jednota már idén megnyitná első, teljesen automatizált, önkiszolgáló üzletét. Az ilyen eladó nélküli boltok egyik nagy előnye, hogy éjjel-nappal nyitva tartanak, a boltba pedig egy applikáció segítségével juthat be a vásárló.

A regisztráció után létre kell hozni egy profilt, megadni például a születési dátumot és a bankszámlaszámot, ugyanis a boltba csak 18 éven felüliek léphetnek be (így akadályozzák meg az alkoholvásárlást), illetve mivel nincsenek bent kasszák, a megvásárolt termékek árát automatikusan levonják az ember számlájáról. A tolvajok ellen kamerarendszerrel védekeznek, ebben a mesterséges intelligencia van az üzemeltető segítségére.

A Paraméter cikke szerint egyelőre még nem tudni, hogy a COOP Jednota üzletei pontosan hogyan is működnek majd, illetve mikor és hol nyitnak az első önkiszolgáló boltok, annyi csak a biztos, hogy a cég még idén útjára indítaná a bevásárlás ezen formáját Szlovákiában. Mivel a határ mellől sokan járnak át Magyarországról Szlovákiába vásárolni, könnyen lehet, hogy azon magyarok számára, akik szeretik az önkiszolgáló kasszákat, a COOP Jednota új boltja lehet majd az új kedvenc üzlet.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss