Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cookie – édesen és sósan

A ropogós és omlós cookie tökéletes adu ász: pillanatok alatt elkészíthető, dobozba zárva soká eltartható és bármikor előkapható, ráadásul ezer módon variálható.

A cookie az amerikaiak csodakeksze, nem véletlenül. A hatalmas ország olvasztótégelyében sok nemzet múltja, fűszerei, hagyományai egyesülnek. A skót vajas kekszekben helyt kaptak az egzotikus fűszerek, a mexikóiakra jellemző kakaó s mindezt egy holland gyökerű szóval írják le. 
 

 
  
A cookie-k ízvilágát azonban nyugodtan variálhatjuk. Ha megvan a jó zsiradék, liszt, folyadék arány, van egy bombabiztos alapreceptünk, onnantól kezdve nyugodtan kísérletezhetünk. Arra figyeljünk, ha valamilyen halmazállapotú (folyékony- vagy szárazanyag) kimarad, akkor azt minden esetben valami mással pótoljuk, hogy a tészta állaga is megmaradjon. Ha például egy édes tésztát veszünk alapul, amiből sósat szeretnénk készíteni, akkor a kieső cukor mennyiségét például liszttel pótolhatjuk.

A liszt mellett fontos alapanyag a cookie-k esetén a zabpehely, ettől izgalmasabb, rágcsásabb a keksz textúrája, illetve nagyon finom, ha kerül bele egy kis darált csonthéjas, ettől ropogósabb lesz a keksz. Ezek a fontos alapanyagok szinte minden édes cookie szerves részét képezik.
 
Az édes verzió mellett a sós cookie is nagyon könnyen elkészíthető, s míg az édes változatot főleg kávé, tea, kakaó mellé tudjuk kínálni, addig a sós fajtákat nyugodtan adhatjuk bor vagy sör mellé is, afféle korcsolya gyanánt. Ezekbe a tésztákba kerülhet zöldfűszer, pirított hagyma, lepirított bacon, természetesen sajt, bryndza vagy tejföl, illetve a fűszerezésük is lehet karakteresebb. Nyugodtan készíthetünk curry-s, paprikás, borsos cookiekat is.

Ropogós cookie receptek>>>

A tökéletes cookie és más praktikus tudnivalók a sütiről >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss