Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromtorta, a frissítő édesség

A nyári hőség magával hozza a citrom mértéken felüli használatát. Folyamatosan készülnek a limonádék, a citromfagylaltok, a frissen grillezett hús is megkívánja a citromot, sőt a jobb salátaöntetekben is mind ott rejlik egy-egy citrom leve. A desszert fronton azonban a citrom karrierje nem ér véget a sorbet-nál, hanem a franciák által igen kedvelt citromtortában teljesedik ki igazán.

Nem tudni biztosan, hol és mikor született meg az omlós tésztában rejtett étel, azaz a pite, de egy bizonyos: már az egyiptomiak idejében ismert volt a tésztában sütés, s az ókori rómaiak – görög közvetítéssel – már kóstolhatták a mézes kecskesajttal töltött rozspitét.

Az igazi, sütemény típusú piték azonban csak a 16. században jelentek meg. Amíg az angoloknál az almával töltött pite vált igen népszerűvé, addig a franciáknál a citromtorta aratott babérokat. A siker azóta is töretlen, a citromtorta egész Franciaországban a mai napig a bisztrók sztárja, hiszen az édes kéregben megbújó tejszínes, fanyar krém ellenállhatatlan.

A citromtorta nem kizárólag francia találmány, a mediterrán országok többségében található valami hasonló, citrommal készített édesség, mégis a tarte au citron (ejtsd: tárt o szitron) vált a műfaj etalonjává. A Mentonban évenként megrendezésre kerülő citromfesztiválon nem csak a Cote d''Azurön érő citrusokat éltetik, hanem a citromból készített süteményt is. A karnevál 1896 óta létezik, azóta februárban a dél-franciák megemlékeznek a csodálatos citromukról, és finomabbnál finomabb citromtortákat készítenek a karnevál örömére.

A citromtorta elkészítése nem túl bonyolult, a titka csupán annyi, hogy jó minőségű alapanyagokból kell dolgozni. A torta alapját egy vajjal készített omlós tészta adja, erre kerül a tejszínes krém, amiben a citrom héján kívül annak leve is fontos szerepet játszik. Az így kapott krém ugyan kellően savanyú, de ezen a cukor mennyiségével, illetve a kész süteményhez kínált tejszínhabbal vagy gombócnyi fagylalttal finomíthatunk. Igaz, a torta titka pont ebben a savanyúságban, frissességben rejlik.

A kész tortát ehetjük melegen, vagy kihűtve is kínálhatjuk. Mindkét esetben izgalmas és merőben eltérő ízekben lesz részünk. A melegen kínált sütemény kréme lágyabb, íze markánsabb, a hűtött torta rezgősebb tartalommal bír, és a fanyarságát is szabályozza a hűtőben nyert hőfoka.

Az igazán fanatikusok a francia citromtortánál nem elégszenek meg a tésztába rejtett héjjal és annak levével, hanem a torta tetejét szirupban kifőzött citromkarikákkal dekorálják. Az így elkészített, lecsöpögtetett karikákat minden esetben a tálalás előtt rendezzük el a kihűlt tortán. Az eredmény egy igazán esztétikus és tökéletesen nyárra szabott desszert lesz.

Népszerű a habcsókos változata is. Porcukorral keményre vert tojásfehérjével díszítik, borítják a majdnem készre sült citromtorta tetejét, majd a habot rászárítják a sütőben. Ettől légies lesz a sütemény, és persze a savanyúságot is ellensúlyozza a habcsókká sült tojásfehérje.

A tortát gazdagíthatjuk különféle gyümölcsökkel is, leggyakrabban áfonyával vagy málnával, illetve ribizlivel szokták megszórni a krémet. Az így kapott sütemény íze kicsit gazdagabb, többféle aromával és széles savanyúságskálával büszkélkedhet.


Tarte au Citron

Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg finomliszt
17,5 dkg vaj
2 dkg nádcukor
1 tojás
2 evőkanál víz

A töltelékhez:
2 tojás
10 dkg nádcukor
1,5 dl főzőtejszín
2 citrom reszelt héja és kifacsart leve
5 dkg vaj

Elkészítés: A tésztához a lisztet a hideg vajjal elmorzsolom, hozzáadom a tojást és a vizet, homogén tésztává gyúrom. A kész tésztát fóliába bugyolálom, és egy órára a hűtőbe teszem. Amíg hűl a tészta, addig kikeverem a krémet és előmelegítem a sütőt 190 fokra.

A tésztát vékonyan lisztezett deszkán kinyújtom, pitetálba fektetem, széleit levágom, majd beleöntöm a citromos krémet. A tortát addig sütöm, amíg a krém összeáll és szépen megszínesedik.

Ezek is érdekelhetnek

Friss