Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zseniális trükk! Nem hiszed el, mi történik, ha citromsavat teszel a citromos sütibe

default user icon
MME
A citrusos sütemények kedvelői pontosan tudják, hogy néha kevésnek bizonyul a citrom és a lime a vágyott fanyar, édeskés íz eléréséhez: az igazán ízletes desszertek elkészítéséhez citromsavra van szükség. Ha eddig csak szörpök és teák ízesítésére használtuk a citromsavat, ideje felfedezni, hogyan hat sütemények adalékanyagaként.

Egy csipetnyi citromsav ugyanis nagyon sok pluszt adhat kedvelt citrusos sütink ízéhez. Próbáljuk ki, és az első harapás után megértjük, miért is érdemes mindig kéznél tartani ezt az összetevőt.

Mi az a citromsav?

A citromsav a természetben sok helyen megtalálható, leginkább a citrusfélékben, a citromlének például 5-8 százaléka citromsav. A por alakú, mesterségesen előállított citromsav 100%-ban természetes anyag, ugyanaz a vegyület, mint a citrusból kivonatolt. Nincs káros mellékhatása, és a WHO is ajánlja a fogyasztását. Ez egy élelmiszeripari adalékanyag, aminek a kódneve E330 és talán az összes közül ez az egyik legveszélytelenebb. Leggyakrabban kukoricakeményítőből, kukoricacsíra-likőrből (ami ipari melléktermék), melaszból (szintén ipari melléktermék), vagy más, nagy cukortartalmú, olcsó növényi anyagból állítják elő.

Felhasználása a konyhában

A citromsav nagyon sok készen kapható, feldolgozott élelmiszerben megtalálható, hiszen remek ízfokozó. Használjuk bátran otthon is: markánsabbá, karakteresebbé teszi az ételek ízét. Bármilyen étel vagy ital enyhe savanyítására alkalmas, jól helyettesíti az ecetet vagy citromlevet, vagy fokozza azok hatását. Sütemények készítésekor keverhetjük a tésztába, a töltelékbe vagy akár a mázba is.

Citromos cupcake recept

Hozzávalók (1 csésze = 2 dl):

A tésztához:

  • 1 és 1/4 csésze cukor
  • 1,5 csésze liszt
  • 1,5 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0,5 tk só
  • 2 tojás
  • 3/4 csésze tej
  • 0,5 csésze olaj
  • 0,5 csésze tejföl
  • 1 citrom héja


A citromos krémhez:

  • 0,5 csésze olvasztott vaj
  • 4 és 1/2 csésze cukor
  • 2 ek tej
  • 1 tk citromsav
  • 2 citrom héja
  • 1 csepp sárga ételfesték (elhagyható)


Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A muffinsütőt kibéleljük papírkapszlikkal.

2. Összekeverjük a cukrot, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, az olajat és tejfölt. Belereszeljük a citrom héját. A tésztát a kapszlikba töltjük, és kb. 16-18 perc alatt megsütjük a muffinokat. Félretesszük, hagyjuk teljesen kihűlni.

3. Elkészítjük a cukormázat: a lágy vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot és a tejet. Végül beleszórjuk a citromsavat és a citromhéjat. 

4. Habzsákból a kihűlt muffinokra nyomjuk a citromos krémet. Citromhéjjal díszítjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss