hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromos-zsályás borda

MME MME
4.3/5
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • A páchoz:
  • 12-15 szem borókabogyó
  • 1 kávéskanál színes, szemes bors
  • 1/4 kávéskanál koriandermag
  • fél cseresznyepaprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6 zsályalevél
  • 1 citrom leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Továbbá:
  • 8-12 hosszú-csontos bárányborda (8-10 dkg/db)
  • 4 evőkanál olívaolaj a sütéshez
  • 1 dl félszáraz vörösbor
  • 3 dkg margarin
  • 2 citrom
  • 8-10 mini/koktélparadicsom
  • néhány zsályalevél

Elkészítés

Előkészítés: A bordákat leöblítjük, a csontok végéről gondosan letisztítunk minden húsmaradványt. A páchoz a borókabogyót, a színes borsot, a koriandert és a cseresznyepaprikát durvára törjük. A fokhagymát meghámozzuk és áttörjük, a zsályaleveleket leöblítjük, és finomra vágjuk.

Elkészítés: A megtört fűszereket mélyebb porcelántálba tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, a zsályát, a citrom átszűrt levét és az olívaolajat, majd beleforgatjuk a bordákat. Gondosan lefedjük, és 4 órán (akár egy teljes éjszakán) át a hűtőszekrényben érleljük. Kiemeljük a bordákat a pácléből, alaposan lecsepegtetjük, és papírkendővel szárazra törölgetjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, beletesszük a bordákat, majd mérsékelt tűzön, mindkét oldalukon 3-3 percig sütjük. Előmelegített tálra rendezzük őket, és alufóliával letakarva melegen tartjuk. A pirult pecsenyelevet felöntjük a vörösborral, és a páclével, jól összeforraljuk, és kisebb edénybe szűrjük. Leszedjük a tetejéről a zsiradékot, majd mogyorónyi adagokban, habverővel beledolgozzuk a vajat/margarint (sima-bársonyos mártást kapunk), és bevonjuk vele a húst. A citromokat és a paradicsomokat megmossuk, a zsályabóbitákat leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet. A citromokat gerezdekre szeljük, a paradicsomokat félbevágjuk, és a zsályával együtt csinosan-változatosan megdíszítjük velük a húst. Párolt sárgarépa, vegyes zöldségköret, illetve hasáb- vagy héjában sült burgonya illik hozzá.

Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: 5 óra múlva
1 adag: 1789 kJ/428 kcal

Megjegyzés

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek